De ce e bine să-ți pui pe hârtie emoțiile
Psihologie · Autocunoastere / 29.07.2018

Stresul și anxietatea pot fi ameliorate dacă scrii despre emoțiile pozitive, potrivit unui nou studiu publicat în British Journal of Health Psychology.

Știai că poți reduce stresul și anxietatea prin scris? Iată care este secretul!


Studiile anterioare au descoperit că enumerarea emoțiilor negative în scris te poate ajuta să îmbunătățești sănătatea mintală. Și se pare că beneficiază și sănătatea fizică de pe urma acestui obicei. Stresul îți afectează sănătatea fizică, așa că se crede că îmbunătățirile în ceea ce privește bunăstarea mintală pot împiedica oamenii să se simtă nemulțumiți fizic.

Cercetările au arătat că
notarea emoțiilor negative poate duce la mai puține vizite la medic, mai puține simptome ale afecțiunilor raportate și mai puțin timp petrecut acasă din cauza sănătății. Nu la fel de multe studii au investigat ce efect are scrisul despre emoțiile pozitive, dar dacă scrisul despre emoțiile negative îi ajută pe oameni să își combată gândurile și sentimentele negative, atunci este posibil ca o concentrare asupra emoțiilor pozitive să aibă un efect pozitiv asupra sănătății mintale a oamenilor.

Cercetările anterioare au arătat că scrisul experiențelor pozitive timp de 20 de minute pe zi, pentru trei zile consecutive, îmbunătățește starea de spirit și reduce numărul de vizite la medic. Chiar și scrisul pentru 2 minute pe zi despre o experiență pozitivă s-a dovedit că reduce numărul de plângeri de sănătate venite din partea oamenilor. În timp ce studiile anterioare au arătat că scrisul despre experiențele pozitive poate îmbunătăți starea de spirit, nu se știa ce efect are asupra stresului și anxietății.

Pentru studiul de față, cercetătorii au investigat dacă scrisul despre o experiență pozitivă, care ar putea include orice, de la o carte bună la o melodie frumoasă sau o poveste de dragoste, ar putea reduce stresul, anxietatea, plângerile obișnuite medicale, legate de dureri de cap, dureri de spate, tuse sau răceli. De asemenea, oamenii de știință au vrut să știe dacă scrisul ar putea fi util tuturor oamenilor, indiferent de nivelul lor de stres.

Au fost recrutați 71 de participanți sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 19 și 77 de ani și au fost împărțiți în două grupuri. Primul grup, de 37 de participanți, a scris despre cele mai frumoase experiențe timp de 20 de minute pe zi, pentru trei zile consecutive. Celălalt grup, de 34 de participanți, a scris despre un subiect neutru, cum ar fi planurile pentru restul zilei, pentru același interval de timp.

A fost măsurat nivelul de anxietate înainte și după ce au terminat participanții de scris. A fost descoperită o scădere a anxietății mai mare în cazul persoanelor care au scris despre experiențe pozitive comparativ cu cei care au abordat un subiect neutru. Participanții au raportat, de asemenea, nivelul de stres, anxietate și diferite probleme medicale la patru săptămâni după ce au terminat perioada de probă. 

Stresul și anxietatea au scăzut într-o măsură mult mai mare în cazul persoanelor care au scris despre experiențele pozitive după patru săptămâni în comparație cu nivelul raportat înainte de a începe această perioadă de probă. Cu toate acestea, scrisul nu a îmbunătățit problemele de sănătate ale participanților. De asemenea, cercetătorii au constatat că scrisul despre momentele fericite este eficient indiferent de nivelul de stres raportat de oameni la începutul studiului.

Din cauza faptului că au fost excluse persoanele cu o condiție psihologică diagnosticată, nu se știe sigur dacă această tehnică ar putea funcționa și într-un cadru clinic. 

Însă un avantaj al scrisului despre emoțiile pozitive pentru a ameliora stresul și anxietatea este reprezentat de simplitatea sa. Spre deosebire de multe alte strategii pentru îmbunătățirea bunăstării psihologice, această sarcină nu necesită instruire sau vizite la terapeut.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro