Foto: Dr. Andra Custura, medic stomatolog la Andra Smile
”Cu alte cuvinte incrustaţiile sunt tot plombe, dar sunt realizate în laboratorul de tehnică dentară. Există anumite situaţii în care pierderea ţesutului dentar este importantă din punct de vedere cantitativ, iar în aceste cazuri incrustaţiile reprezintă o soluţie mult mai bună. Altfel, putem folosi o incrustaţie în majoritatea situaţiilor în care se pot realiza obturaţii, când dinţii au suferit leziuni prin carie sau fractură, iar dauna produsă nu este suficient de mare pentru a necesita acoperirea cu o coroană dentară. Desigur, că totul depinde de la pacient la pacient şi de localizarea cariei, câteodată nu necesită să luăm atât de mult din dinte şi atunci recomandăm obturaţia, pentru că o incrustaţie nu poate fi realizată decât dacă există o anumită grosime”, explică dr. Andra Custura.
Ce avantaje au incrustaţiile din ceramică?
1. Indiferent de dimensiunea cariilor, incrustaţiile vor reprezenta întotdeauna o alternativă mai bună decât plombele, iar acest lucru se revede şi în preţul acestora. ”Inscrustaţiile sunt în genere de 3-4 ori mai scumpe decât o plombă clasică, de aceea şi mult mai puţin utilizate. Dar având în vedere durata de viaţă crescută şi prevenţia unor carii secundare, costul final ajunge să fie acelaşi, la acesta adăgându-se şi multiple alte avantaje”, adăugă dr. Andra Custura.
2. Rezistenţa incrustaţiilor dentare este superioară şi duritatea apropiată de cea a dintelui, de aceea se scade riscul de fracturare al dintelui. O incrustaţie poate întări dintele cu până la 75% şi poate ţine până la 40 de ani.
3. Dat fiind realizarea incrustaţiei în laborator, se poate reface perfect forma anatomică a dintelui, iar culoarea rămâne aceeaşi în timp şi nici nu colorează dinţii vecini, spre deosebire de refacerea dintelui cu materiale compozite. Atunci când se foloseşte ceramica pentru confecţionarea incrustaţiei se poate păstra culoarea dintelui şi fără a fi afectată în timp aşa cum se întâmplă la materialele compozite folosite pentru obturaţii.