Zece mituri despre gravide, demolate de experti
Sănătate · Stiri / 21.03.2006



Miturile despre femeile gravide ori lauze sunt comune in orice cultura. Se spune ca viitoarele mame nu au voie sa faca exercitii fizice sau sex in timpul sarcinii, ca trebuie sa manance pentru doua persoane ori sa bea alcool, sa evite nucile ori medicamentele. Nici unul dintre aceste mituri nu e adevarat, iar expertii in medicina americani le demoleaza cu argumente. Faceti sex, nu beti alcool Mit: Gravidele nu au voie sa faca exercitii fizice pentru ca ar putea avea de suferit copilul.
Adevar: Miscarea ajuta majoritatea femeilor sa se mentina in forma in timpul sarcinii, sa nasca mai usor si sa-si recapete greutatea mai repede. Specialistii de la The American Academy of Family Phisicians afirma ca femeile gravide trebuie sa aiba o discutie cu medicul lor inainte de a decide sa inceapa exercitiile.

Atata timp cat nu exista nicio complicatie medicala sau obstetrica, femeia poate face miscare regulat, pe toata perioada sarcinii. Mit: Sexul este interzis la gravide.
Adevar: Atata vreme cat nu exista o contraindicatie clara (sarcina cu risc, nastere inainte de termen), gravidele pot face sex fara probleme, cu toate ca devine mai complicat pe masura ce burtica creste. Mit: Femeile gravide trebuie sa manance dublu.
Adevar: Mancati pentru o singura persoana, nu pentru doua. Fiti mai preocupate de calitatea dietei, concentrandu-va pe echilibrarea alimentatiei. Experitii recomanda sa manance mai mult doar femeilor care au sarcina multipla si celor care au fost subponderale din start. Mit: Evitati nucile, crevetii si ouale pentru a nu transimte alergii copilului.

Adevar: Daca nu sunteti alergice la aceste mancaruri, nu este nevoie sa va restrictionati dieta. Expertii recomanda insa mamelor sa evite sa le dea copiilor mancaruri cu potential alergic, cum sunt nucile sau alunele, pana la 3-4 ani. Mit: Poti lua orice medicamente in timpul sarcinii.
Adevar: In timp ce se recomanda gravidelor sa nu bea alcool si sa nu fumeze, anumite medicamente pot fi indicate, insa cu limite stricte. Atat medicamentele care se dau cu reteta, cat si cele care se dau fara prescriptie trebuie recomandate de medic. Unele sunt considerate sigure, cum este acetaminophenul sau tylenolul, insa aspirina nu este indicata. Fatul este mai vulnerabil in special in primele luni de sarcina. Mit: Alcoolul, consumat dupa masa, nu face rau copilului.

Adevar: Femeile nu ar trebui sa bea alcool in timpul sarcinii fiindca si cantitatile mici pot face rau fatului. Expertii recomanda chiar ca inainte de conceperea copilului femeile sa reduca cantitatile de vin sau bere consumate.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro