Vaccinul nu ucide!
Sănătate · Stiri / 01.11.2006



Patru persoane au murit in Israel, la sase zile dupa ce s-au vaccinat antigripal. Medicii din Romania spun ca, in ciuda isteriei create, decesul lor nu are nicio legatura cu imunizarea si recomanda populatiei sa se vaccineze in continuare.

Pana acum, la noi nu a fost confirmat niciun caz de gripa, situatie valabila la nivelul intregii Europe. Cazuri sporadice au aparut doar in China, Argentina si Brazilia, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Riscurile vaccinarii sunt minime

Specialistii de la Institutul "Cantacuzino" din Capitala se feresc, deocamdata, sa aprecieze cat de severa va fi epidemia de gripa de anul acesta, dar recomanda in continuare imunizarea, riscurile vaccinarii fiind minime.

"In doua situatii poate surveni moartea persoanei care se vaccineaza: socul anafilactic, ce apare la cei cu alergie severa la oua si carne de pasare, in lipsa unei terapii antisoc, si in caz de sindrom Guillain Barre. Acesta se manifesta cu o frecventa de 1-3 cazuri la un million de vaccinari", detaliaza Viorel Alexandrescu, seful Centrului National de Referinta pentru Gripa, aduagand ca cele patru persoane care au murit in Israel erau varstnici cu probleme cardiace severe.

Virozele respiratorii si pneumoniile usoare sunt cele mai frecvente afectiuni inregistrate in acest sezon de specialistii Centrului National de Referinta pentru Gripa.

Desi in Buletinul Institutului "Cantacuzino" sunt raportate trei cazuri de gripa, doctorul Viorel Alexandrescu spune ca este vorba doar despre viroze severe, care seamana cu gripa.

"Nu au fost confirmate in laborator, deci nu le putem numi gripa", lamureste medicul, adaugand ca trei cazuri de gripa la 22 de milioane de locuitori nici nu ar insemna mult. Pe langa cele trei cazuri de "gripa", au mai fost inregistrate aproape patru mii de infectii respiratorii si peste 1.000 de pneumopatii.

Virusurile de tip A, cele mai raspandite

Pana acum, au fost izolate zece virusuri gripale, dintre care 90% au fost de tip A. "S-a confirmat ceea ce a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii acum cateva luni, si anume ca tulpinile de tip A vor fi cele mai frecvente", precizeaza Victor Olszawsky, reprezentantul OMS in Romania.

In ultimii ani au circulat, in special, virusuri de tip A si unul de tip B, dar nu este exclus ca anul acesta sa apara mutatii. "Vaccinurile antigripale fabricate pentru acest sezon contin o combinatie de trei tulpini de virusuri: AH3N2, AH1N1 si influenza B, tulpini recomandate de OMS in februarie pentru productia de vaccinuri", specifica dr. Alexandrescu.

Desi medicul nu poate face previziuni pentru sezonul de gripa de anul acesta, el spune ca, de obicei, primele imbolnaviri de la noi se inregistreaza in februarie-martie ori aprilie. "In Europa de Vest ele apar ceva mai devreme, pe la sfarsitul lunii decembrie sau in ianuarie. Anul trecut insa primele cazuri s-au manifestat ceva mai devreme, in noiembrie", explica Alexandrescu.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro