Un sfert dintre romani sufera de insomnie
Sănătate · Stiri / 21.03.2006



Aproape un sfert dintre romani sufera de insomnie, stare ce poate fi provocata de stres, surmenaj, panica, dar si de unele afectiuni psihice, insa, cu certitudine, fiecare om are, cel putin o data in viata, tulburari de somn, potrivit cercetatorilor.
Deoarece, in ultimul secol, insomnia a devenit o problema de sanatate publica la nivel mondial, dar mai ales pentru ca toti oamenii sufera, cel putin o data in viata, din cauza lipsei somnului, ziua de 21 martie echinoctiul de primavara, cand ziua este egala cu noaptea a fost stabilita ca Zi internationala de combatere a insomniei.


Potrivit specialistilor, in general, oamenii se sperie atunci cand nu dorm, crezand ca sufera de cine stie ce boala grava, desi adesea insomnia reprezinta numai o stare indusa de factori externi (o veste neasteptata, oboseala, panica etc.).

Literatura de specialitate atesta faptul ca exista un tip de insomnie cunoscut sub denumirea de insomnie sanatoasa cand oamenii dorm foarte putin, fara sa acuze insa o anume suferinta, ci pentru ca asa s-au obisnuit. De exemplu, Napoleon dormea numai trei ore pe zi, iar Victor Hugo, Thomas Edison, Mircea Eliade si multi altii, cate patru, cel mult cinci ore.


Cele mai frecvente cazuri de insomnie sunt insa, mai ales in ultimii zece ani, provocate de surmenaj, stres ori spaima. Pentru rezolvarea acestor stari, care genereaza disconfort, medicii recomanda sedative usoare, care pot fi administrate seara, inainte de culcare.

Insomnia mai poate aparea, de asemenea, pe fondul asteniilor, al nevrozelor anxioase, al bolilor psihice si al intoxicatiei cu alcool. Un om suferind de nevroza adoarme greu, in timp ce depresivul adoarme repede, dar se trezeste dupa scurt timp. Aceste tipuri de insomnii pot fi vindecate cu tratamente usoare.


Starea de nesomn poate fi rezolvata, in general, prin eliminarea cauzelor care au produs-o si prin stabilirea unui program ordonat de viata (alimentatie echilibrata, miscare in aer liber, alternarea orelor de munca si a celor de pauza).

Somnul este esential pentru viata, deoarece asigura refacerea fizica si fixarea in memorie a evenimentelor de peste zi. Este un proces activ, in care ne refacem din oboseala fizica si psihica. In medie, o treime din viata unui om este destinata somnului. Nu exista o durata optima a somnului; aceasta difera de la individ la individ si se reduce odata cu inaintarea in varsta.


Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro