Tratamentele pentru astm cresc riscul de cancer prostatic
Sănătate · Stiri / 09.08.2010

Dispozitivele inhalatorii folosite in tratamentul astmului maresc riscul de aparitie a cancerului de prostata, arata cele mai recente cercetari aparute in publicatia Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Dispozitivele inhalatorii folosite in tratamentul astmului maresc riscul de aparitie a cancerului de prostata, arata cele mai recente cercetari aparute in publicatia Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

 

Cele mai recente studii sustin ca barbatii afectati de astm au un risc mai ridicat cu 25% de a dezvolta o tumora la prostata, din cauza tratamentelor utilizate pentru a controla aceasta afectiune, informeaza publicatia britanica DailyMail. Utilizarea inhalatorului pentru astm, folosit pentru a tine sub control evolutia bolii, mareste cu 40% riscul de aparitie a cancerului de prostata. 

 

Pericolul cel mai mare apare in cazul barbatilor care sufera de forme severe de astm si sunt nevoiti sa utilizeze frecvent tratamente cu steroizi tablete sau injectii.

 

Studiul este unul preliminar, de aceea modificarea tratamentelor nu este recomandata pana se vor obtine informatii detaliate. De asemenea, dr. Elaine Vickers de la asociatia Asthma UK avertizeaza barbatii sa nu inceteze administrarea tratamentul pe baza acestor informatii. 

 

Potrivit statisticilor, in Romania, prevalenta astmului la adulti este de 5%, iar prevalenta astmului in mediul urban este dubla fata de cea din mediul rural.

 

 

Sfatul specialistului

Prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii de Pneumologie de la Institutul „Marius Nasta"

 

"Pentru  a fi sigur ca boala sa este controlata un astmatic trebui sa consulte regulat medicul specialist pneumolog, alergolog, internist si sa tina legatura permanent si cu medicul de familie. Trebuie de asemenea sa cunoasca simptomele care semnaleaza ca boala nu este controlata (gafaiala, crize de sufocare nocturne, zgomote in piept sau tuse). Pacientul trebuie sa fie atent si la unele viroze sau infectii respiratorii care la randul lor pot destabiliza aceasta boala. Daca pacientul este intr-o perioada fara acuze, orice manifestare noua trebuie sa-l aduca la specialist sau medic de familie pentru a identifica o cauza a decompensarii. In primul rand insa nu trebuie sa uite ca secretul unui astm controlat este un tratament permanent, pe perioade lungi (in omultitudine de cazuri toata viata) cu ajustarea dozelor in functie de momentul bolii, ca un astmatic cu afectiunea aflata sub control poate avea o viata normala, fiind capabil de eforturi fizice si intelectuale similare cu cele realizate de un om sanatos". 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro