Capacitatea fizica pe care o avem la 50 de ani este direct legata de dezvoltarea fizica si psihica din copilarie, sustine un studiu efectuat in Marea Britanie. Daca "ziua buna se cunoaste de dimineata", de ce sa nu spunem si ca sanatatea buna se cunoaste din copilarie. Asa s-ar putea concluziona studiul realizat de un grup de specialisti de la Londra. Revista American Journal of Epidemiology a publicat recent un studiu care demonstreaza ca, inca din copilarie, putem sti care va fi starea de sanatate la maturitate.
STUDIU. Pentru a demonstra ca dezvoltarea in perioada copilariei are consecinte asupra starii de sanatate a viitorului adult, Diana Kuh si colaboratorii ei de la Scoala de Medicina din Londra au procedat la mai multe investigatii. Au studiat capacitatea intelectuala si fizica a aproximativ 1.400 de femei si 1.400 de barbati din Marea Britanie, toti in jurul varstei de 53 de ani. Rezultatele colectate de specialisti arata ca barbatii si femeile, bebelusi fiind, au inceput sa mearga in primul an de viata, au obtinut rezultate excelente la doua teste considerate relevante pentru starea fizica si gradul de imbatranire. Primul test evalueaza aptitudinea individului de a trece de la pozitia de asezat la pozitia ridicat, iar al doilea apreciaza modul de a se balansa de la stanga la dreapta.
TESTE. Cercetatorii arata, de asemenea, ca la cei care au obtinut rezultate maxime la testele congnitive la 8 ani si la coordonarea fizica la 15 ani au inregistrat punctaje deosebite si mai tarziu la testele care evidentiaza procesul de imbatranire. Pentru Diana Kuh, semnificatia acestor rezultate este evidenta. Pentru a preveni slabirea si degradarea starii de sanatate la batranete, este necesar sa ne ocupam de aceasta de la varste cat mai fragede. Cercetatorii spun ca, de fapt, bazele sanatatii noastre se pun inca de cand ne aflam in pantecele mamei.