Studiu - Alimente tratate cu raze ionizate
Eliminarea bacteriilor si parazitilor care cauzeaza diferite maladii omului si animalelor, prelungirea duratei de conservare a alimentelor sau transportarea in siguranta a produselor pe distante lungi sunt cateva dintre beneficiile tehnologiei de iradiere a alimentelor. Iradierea alimentelor se realizeaza cu ajutorul a trei tehnologii diferite: razele gamma, fasciculele de electroni si razele X. Razele gamma penetreaza alimentele la o adancime de mai multe picioare. Fasciculele de electroni pot penetra alimentele numai la o profunzime de 3 centimetri. Razele X, cea mai noua dintre aceste tehnologii, patrund, asemenea razelor gamma, foarte adanc in alimente. Nici una dintre aceste metode nu implica radioactivitate. Iradierea se produce in conditii speciale. In urma unor studii intensive s-a ajuns la concluzia ca iradierea nu schimba valorile nutritive ale alimentelor si nu le face periculoase pentru organismul uman. Alimentele tratate cu astfel de raze pot avea un gust usor diferit de cele netratate, asemanatoare laptelui pasteurizat, spre deosebire de cel nepasteurizat. Maladiile care pot fi indepartate cu ajutorul ira-dierii sunt cele produse de bacterii precum salmonela, care provoaca milioane de infectii anual si mii de spitalizari in intreaga lume, sau listeria, prezenta mai ales in carnea cruda sau in produsele pe baza de lapte nepasteurizat.
"Istoria deparazitarii prin iradiere isi are originile la inceputul secolului al XX-lea. Hunter (1912) a fost primul entomolog care a aplicat studiile despre radiatie asupra orezului" - Iradierea alimentelor, de Ricardo A. Molins
SIMBOLUL MONDIAL |
Din 1986, toate produsele iradiate trebuie sa poarte simbolul international, numit radura. Acest logo are forma unei flori si este acceptat pe plan mondial. Pe pachetele alimentelor tratate cu raze ionizate poate exista si marcatia "iradiat pentru distrugerea microbilor nocivi". In Romania, Ministerul Sanatatii, in conformitate cu normativul din noiembrie 2001, privind iradierea produselor alimentare, este obligat sa emita si sa actualizeze lista produselor iradiate. Etichetele alimentelor iradiate trebuie sa contina mentiunea "iradiat" sau "tratat cu radiatii ionizate". |