Studiu: adolescenții fac la fel de multă mișcare ca și persoanele de 60 de ani
Exercițiile fizice previn multe afecțiuni cronice, dar se pare că sedentarismul este mai extins decât se credea. Un nou studiu arată că adolescenții au un nivel de activitate fizică similar cu al persoanelor de 60 de ani, ceea ce i-ar putea expune unor riscuri grave.
Recomandarea medicilor este de cel puțin 2,5 ore de activitate fizică la nivel de săptămână. Din păcate numai unul din 5 adulți respectă această regulă. În lipsa mișcării riscul de diabet, depresie, accident vascular cerebral, boli cardiace și cancer poate crește alarmant.
Deși se cunoștea tendința adulților spre sedentarism, un nou studiu demonstrează că nici adolescenții nu sunt mai activi. Numai 3 din 10 liceeni fac mișcare cel puțin 60 de minute pe zi. Astfel, se pare că sedentarismul începe să se manifeste din ce în ce mai devreme și activitatea fizică este în continuă scădere chiar și în cazul adolescenților.
Mișcarea în cadrul diferitelor grupe de vârstă
O echipă de cercetători de la Școala de Medicină John Hopkins Bloomberg din Baltimore a examinat nivelul de activitate fizică pentru mai multe vârste. De asemenea, s-a observat și în ce moment al zilei sunt efectuate exercițiile, cât de intense sunt activitățile și diferențele legate de sex în ceea ce privește modul de realizare a mișcărilor.
Autorul studiului a fost dr. Vadim Zipunnikov, profesor de biostatistică. Împreună cu ceilalți colegi acesta a examinat 12.525 de participanți, care au purtat dispozitive speciale de monitorizare timp de 7 zile consecutive, pe care puteau să le scoată numai când făceau duș sau când mergeau la culcare. Dispozitivele au măsurat durata intervalelor de sedentarism și cât durau exercițiile fizice. Participanții au fost împărțiți pe grupe de vârstă și anume: copii (6-11 ani), adolescenți (12-19 ani), adulți tineri (20-29 de ani), adulți de vârsta a doua (31-59 de ani), adulți seniori (60-84 de ani). 49% dintre participanți au fost bărbați și 51% femei.
Adolescenții și seniorii, mult mai inactivi, cu tendință pronunțată spre sedentarism
În ansamblu bărbații au avut tendința de a fi mai activi decât femeile, în special în ceea ce privește exercițiile fizice de intensitate ridicată.
După vârsta a doua, însă, nivelul de activitate fizică pentru bărbați scade brusc față de femei. În grupa de vârstă de peste 60 de ani, bărbații sunt mult mai sedentari decât femeile și exercițiile pe care le aleg ocazional sunt de o intensitate mai redusă decât cele practicate de femei.
Cercetătorii au identificat o tendință de creștere a nivelului de activitate fizică într-un singur grup: cel al adulților tineri, între 20 și 29 de ani. Aceste persoane depășesc de regulă totalul de ore recomandat la nivel de săptămână și efectuează exercițiile mai ales dimineața.
În mod surprinzător oamenii de știință au descoperit că adolescenții sunt grupul cu cele mai mari riscuri pentru sănătate
Adolescenții au manifestat o tendință accentuată spre lipsa de mișcare, fiind uneori la fel de sedentari ca și adulții seniori. Studiul este foarte important mai ales în contextul creșterii constante a numărului de cazuri de obezitate infantilă și în rândul adolescenților.
„Nivelul de activitate pentru adolescenți este extrem de scăzut, iar în jurul vârstei de 19 ani devine comparabil cu totalul de exerciții pentru o persoană de 60 de ani. Pentru copiii care merg la școală intervalul în care pot face mișcare se situează de obicei între 14 și 18, dar întrebarea este dacă modul de organizare ar trebui schimbat pentru a prioritiza exercițiile fizice”, a spus dr. Zipunnikov.
Acest studiu a confirmat că adolescenții nu întrunesc recomandările legate de intervalul de mișcare. „Campaniile direcționate spre eliminarea sedentarismului s-au focalizat pe exercițiile fizice de intensitare crescută, dar studiul nostru arată că trebuie luate în calcul și alte criterii cum ar fi momentul zilei în care se face mișcare și reducerea treptată a sedentarismului prin creșterea lentă a intensității exercițiilor”, potrivit dr. Zipunnikov.