Moduri ciudate în care muzica influențează ce se întâmplă în natură
Casă şi familie · Acasa / 13.05.2019

Modul în care creăm și reacționăm la muzică pare a fi o trăsătură fundamentală umană. Muzica ne provoacă tot felul de emoții: ne face să zâmbim, să râdem, să plângem, să ne antrenăm mai mult, chiar să ne reevaluăm viețile.

Dar se pare că nu doar oamenii se bucură de muzică. Studiile au descoperit moduri ciudate și minunate în care muzica are un efect asupra speciilor de toate mărimile. Iată cum influențează muzica natura!

Modalitățile prin care muzica influențează natura


Brânza și muzica


Oamenii de știință din sectorul brânzeturilor elvețiene au raportat o descoperire importantă - muzica hip hop poate ajuta brânza să se matureze și să dezvolte o aromă mult mai bună. Beat Wampfler și o echipă de la Universitatea de Arte din Berna au interpretat diferite tipuri de muzică roților uriașe de Emmenthal din pivnita Wampfler, pentru a vedea cum ar putea undele sonore să afecteze bacteriile din brânză. Fiecărei roți de brânză i s-a pus un anumit cântec pentru 24 de ore, printr-un dispozitiv mic din interiorul brânzei.

Șase luni mai târziu, roții de brânză căreia i s-a pus hip hop (A Tribe Called Quest - Jazz (We've Got)) a avut o aromă mult mai puternică decât celelalte roți de brânză care au fost expuse la rock, techno, muzică clasică. 

Rechinii iubesc jazzul


În 2018, oamenii de știință australieni au testat rechinii din Portul Jackson pentru a vedea dacă pot recunoaște muzica. Aceștia au fost încurajați să înoate pentru a primi hrană atunci când cercetătorii de la Universitatea Macquarie
 din Sydney le-au pus jazz. Se credea de mult că rechinii pot asocia sunetul motoarelor de vapor cu mâncarea, deoarece mâncarea este adesea folosită pentru a-i atrage pentru expedițiile în cuști. 

Rechinii au învățat să asocieze sunetul jazzului cu mâncarea, dar au devenit confuzi când li s-a pus muzică clasică. Era evident că rechinii știau că trebuie să facă ceva atunci când auzeau muzică clasică, dar nu își dădeau seama că trebuie să meargă într-o altă locație. În timp ce rechinii nu au reușit să facă acest lucru în timpul petrecut de cercetători cu ei, un studiu mai îndelungat ar putea să-i ajute pe rechini să facă diferența între tipurile de muzică.

Vacile dau mai mult lapte atunci când ascultă muzică


Agricultorii inteligenți au realizat de mult beneficiile muzicii când vine vorba de mulsul vacilor, dar mulți credeau că este vorba mai mult despre întreruprea monotoniei mulsului decât orice atribute ale bovinelor. Cu toate acestea, în 2001 cercetările au sugerat că vacile pot răspunde la anumite tipuri de muzică. Un studiu de la Universitatea din Leicester a constatat că vacilor cărora li s-a pus o selecție de piese, cum ar fi REM - Everybody Hurts și Simon & Garfunkel - Bridge Over Troubled Water, au avut o creștere a producției de lapte cu aproximativ 3%. Beneficiile au dispărut odată ce muzica a avut instrumentale mai rapide.

Și maimuțelor le plac unele melodii


Având în vedere că împărtășim atât de mult din ADN-ul nostru cu maimuțele, ai crede că acestea ar fi printre animalele cele mai susceptibile de a împărtăși dragostea oamenilor pentru muzică. Dar nu este cazul. În experimentele efectuate în 2009 și raportate în Biology Letters, maimuțele tamarin au părut indiferent la majoritatea muzicii pentru oameni. Au fost incluse melodii de la Tool și Nine Inch Nails. Dar când aceste melodii au fost înlocuite cu melodii în care au existat strigăte de tamarin în loc de voce umană, lucrurile s-au schimbat. Maimuțele au fost mai relaxate. Există totuși și o excepție. Maimuțele au fost mai mulțumite și atunci când li s-a pus Metallica - Of Wolf and Man.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro