S-a descoperit gena diabetului
Sănătate · Stiri / 12.06.2006



Gena numita PSARL este cea care cauzeaza una dintre cele mai intalnite forme de diabet, cel de tip 2. Aceasta descoperire i-ar putea ajuta pe oamenii de stiinta sa puna la punct in curand noi metode de diagnostic si un tratament eficace pentru aceasta afectiune. Cercetatorii spun ca vor da mai multe date despre aceasta gena, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, arata publicatia „Sunday Herald Sun”.

Numarul bolnavilor de diabet a crescut de mai bine de sapte ori in ultimii 30 de ani in intreaga lume. Nici Romania nu face exceptie: specialistii estimeaza ca aproape un milion de romani au aceasta boala, jumatate din ei nefiind inca diagnosticati.


Test ADN pentru prevenire

Potrivit unui articol aparut in „Sunday Herald Sun” descoperirea genei PSARL, facuta de specialisti din Victoria (Australia) ar putea ajuta si la punerea la punct a unui tratament definiv pentru aceasta boala.

Pe de alta parte, dr. Greh Collier, de la ChemGenex Parmaceuticals, a declarat ca lucreaza la un test, care pe baza ADN-ului va spune daca o persoana va face sau nu aceasta afectiune.

„Estimam ca testul va fi disponibil in circa doi ani si ii va ajuta pe medici sa diagnosticheze din timp un posibil risc. In consecinta, pacientii vor putea lua masuri preventive pentru a nu dezvolta afectiunea”, a declarat specialistul.


230 de milioane de bolnavi

Numarul celor care sufera de diabet, in intreaga lume, a crescut, in ultimii douazeci de ani, de la 30 de milioane la 230 de milioane si constituie un pericol deosebit de mare in special pentru tarile sarace, din datele Federatiei Internationale de Diabet.

Daca in state occidentale oamenii pot trai zeci de ani cu aceasta boala datorita accesului la tratamente moderne, un mozambican dependent de injectii cu insulina poate sa supravietuiasca numai un an. In Mali, de exemplu, o astfel de persoana traieste numai 30 de luni. Boala afecteaza in special persoanele intre 40 si 59 de ani, afirma specialistii.


Stilul de viata ne imbolnaveste

Expertii sunt de parere ca pot fi blamati o multime de factori in cresterea numarului de diabetici, insa cei mai multi sunt de parere ca schimbarile in stilul de viata si dieta, in completarea unei predispozitii genetice, sunt principalii factori responsabili de aparitia bolii.
In tarile industrializate, oamenii au activitati care nu mai presupun efort fizic. In acelasi timp, mancarea bogata in calorii este din ce in ce mai consumata. Aceasta combinatie cauzeaza cresteri de greutate, ceea ce duce la o crestere a riscului de a face diabet de tip 2, cea mai comuna forma a bolii.


Diabetul de tip 1 (insulino-dependent) reprezinta intre 5a si 10a din numarul total al cazurilor.
„Diabetul este una dintre cele mai mari catastrofe cu care lumea s-a confruntat vreodata. Epidemia de diabet trebuie oprita cu masuri clare”, este de parere dr. Martin Silinik, presedintele Federatiei Internationale de Diabet.

Specialistii estimeaza ca, in urmatorii 20 de ani, numarul diabeticilor va ajunge la 350 de milioane la nivel mondial. Anual, in jur de trei milioane de decese sunt legate direct de complicatiile cauzate de aceasta boala.

Aproape un milion de romani au diabet

In jur de 4a din populatia adulta a Romaniei sufera de diabet de tip 2, potrivit estimarilor specialistilor de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „N. Paulescu”. In cifre, in jur de 800.000 de romani au diabet, dintre care in jur de 450.000 sunt tratati. Restul nu sunt cunoscuti sau nu primesc niciun tratament.

Printre simptomele acestei boli se numara sete excesiva, urinare frecventa, pierdere inexplicabila in greutate. Boala se depisteaza pe baza unor teste de sange.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro