S-a deschis sezonul de vara al spagii si al coruptiei pentru sistemul sanitar
Sănătate · Stiri / 13.07.2006



Din data de 30 iunie pana la 1 octombrie, achizitiile publice facute de spitale si Ministerul Sanatatii nu se mai fac in sistem electronic. Astfel, portile pentru spaga si coruptie au fost larg deschise, licitatiile intorcandu-se la metoda plicurilor, marcata de o totala lipsa de transparenta. „Vacanta“ sistemului electronic putea fi evitata, spun administratorii acestuia, dar factorii de decizie nici nu au vrut sa auda de asa ceva.

Bucurie mare pentru cei care vor sa mai dea ultimele „tunuri“ inainte de 1 ianuarie 2007, cand eventuala intrare in Uniunea Europeana va aduce si o stricta monitorizare a coruptiei. Schimbarea Legii achizitiilor publice, impusa de UE, a dat prilejul legiuitorilor de a introduce in actul normativ o precizare stupefianta: achizitiile in sistem electronic se suspenda pana la data de 1 octombrie. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei (IGTTI), „la data de 30 iunie 2006, cand intra in vigoare OUG nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, se suspenda initierea si organizarea  achizitiilor publice prin mijloace electronice prin intermediul Sistemul Electronic de Achizitii Publice“.  Explicatia oficiala a intreruperii licitatiilor transparente a fost legata de inexistenta cadrului legal care sa reglementeze modalitatea concreta de organizare si derulare a acestor proceduri de achizitie publica. „Se va merge pe licitatii cu strigare la tot ce inseamna achizitii publice. Licitatiile electronice erau transparente si se evitau actele de coruptie, pentru ca achizitorii si furnizorii nu se vedeau. Totusi, nu intelegem ce se intampla. Noul sistem este gata de peste un an, de ce acum, cand a intrat in vigoare noua lege, nu este pus in functiune si, mai mult, se suspenda si sistemul vechi?“, ne-a declarat Ion Ciceala, director executiv al Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale. Legea pentru aprobarea OUG nr.34/2006 se afla, in prezent, in dezbateri parlamentare, suferind, deja, cateva modificari. „Asteptam normele de aplicare a Legii si apoi normele specifice, ca sa punem in functiune noul sistem electronic. Oricum, au fost discutii destul de aprinse pe marginea acestui act normativ. Am recomandat factorilor de decizie sa mearga in paralel cu cele doua sisteme, dar nu au fost de acord. Normal ar fi fost sa nu se intrerupa sistemul electronic de achizitii publice“, ne-a precizat Pompiliu Dumitru, seful Departamentului achizitii publice electronice din cadrul IGTTI.


Anul de fabricatie, depunctare suspecta
Potrivit normelor metodologice ale Contractului, cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale pentru 2006, la evaluarea laboratoarelor de investigatii medicale a fost introdus anul de fabricatie. Astfel, la evaluarea furnizorului se va verifica anul de fabricatie al aparaturii din dotarea laboratoarelor si se vor face depunctari pentru fiecare an vechime in plus. „Nu este posibil sa depunctezi un aparat superperformant, doar pentru ca are un an sau doi vechime, desi functioneaza perfect. Probabil ca urmeaza sa vina aparatura din Coreea si Taiwan, scumpe, noi si fara termen de comparatie cu aparatura facuta de firme renumite pe plan mondial. Practic se incurajeaza vanzarile de aparatura de proasta calitate“, a afirmat Ion Ciceala, director executiv al AFPM.


La cinci ani de la introducerea sistemului electronic de licitatii, guvernantii au decis sa-l suspende. Astfel, timp de cel putin trei luni, achizitiile publice se vor face fara respectarea principiului transparentei.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro