Primul proiect de telemedicina de urgenta din Romania
Sănătate · Stiri / 14.08.2009

Ministrul Sanatatii a inaugurat astazi la Tg. Mures primul proiect de telemedicina de urgenta din Romania.

Sistemul regional interspitalicesc de telemedicina presupune realizarea unei conexiuni bidirectionale audio, video si de transmisii de date, prin care medicii centrului regional de coordonare primeste informatii despre parametrii vitali, EKG, datele personale ale pacientului, precum si imagini radiologice si de ecografie. Pe baza acestor informatii, medicii centrului vor putea sprijini cadrele medicale din spitalele interconectate cu consultari si recomandari in acordarea asistentei medicale de urgenta.


Proiectul pilot care se inaugureaza astazi cuprinde structurile de urgenta a 40 de unitati sanitare din judetele Alba, Brasov, Bistrita-Nasaud, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, care vor fi coordonate regional de catre Spitalul Judetean Tg. Mures. Proiectul de la Tg. Mures a fost finantat de Banca Mondiala, iar bugetul acestuia se ridica la suma de 1 milion de euro.

“Din pacate este o premiera cam tarzie. Desi am demarat si am lucrat personal la constructia proiectului in 2004, inainte de a parasi MS ca secretar de stat, el devine activ de-abia acum, la 5 ani de la definirea lui si de la semnarea acordului de finantare cu Banca Mondiala. Este insa o premiera necesara. Este din ce in ce mai greu sa convingem medicii sa accepte posturile vacante din spitalele mai mici din tara si sa aducem medici specializati si bine pregatiti peste tot unde este nevoie. Acest sistem de telemedicina va compensa partial aceste lipsuri si va asigura pacientilor judecata medicala de urgenta la cel mai inalt nivel acolo unde aceasta nu este accesibila”,
a declarat ministrul Bazac la inaugurarea sistemului.

De asemenea, mecanismul sistemului va permite consultarea unor specialisti pentru o a doua opinie in cazuri de urgenta, precum si in alte domenii. In plus, acesta va conduce la asigurarea  sprijinului decizional in ceea ce priveste necesitatea transferului de urgenta a pacientilor aflati in stare critica, stabilirea destinatiei optime si a mijlocului optim de transport.

Ministerul Sanatatii are in vedere extinderea in mai multe orase a acestui sistem care va duce la cresterea calitatii asistentei medicale de urgenta.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro