Premiera - Cum e gripa din acest sezon?
Sănătate · Stiri / 20.10.2006



Campania de vaccinare antigripala a inceput oficial. In farmacii, a aparut vaccinul gripal. Totusi, achizitia in cazul unei interventii de urgenta intr-o problema de sanatate publica este foarte greoaie. Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", spune ca s-au facut rezerve pentru situatii de urgenta de un milion de doze vaccin contra gripei, iar pentru vaccinarea gratuita a persoanelor cu risc, 1,8 milioane de doze. Cu o treime mai mult, comparativ cu sezonul gripal anterior, dar totusi inca insuficient. Deoarece in conditiile tarii noastre vaccinarea a aproximativ 2 milioane de cetateni ar reduce riscul de epidemie. Iar pentru ca riscul sa fie mimim ar fi necesara vaccinarea intre 4 si 5 milioane de persoane. "O veste buna pentru noi este ca vecinii nostri administreaza mai multe doze si atunci scade pericolul transmiterii virusului", spune prof. dr. Streinu. Ministerul Sanatatii Publice a hotarat ca, pentru sezonul 2006/ 2007, campania de vaccinare antigripala gratuita a populatiei sa se desfasoare in trei etape, avand in vedere ca furnizorii traditionali au intarziat, din motive tehnice, fabricarea si livrarile de vaccin gripal.
TREI ETAPE. Astfel, in perioada 10-14 octombrie a.c., se va realiza distribuirea catre judete a primei transe de vaccin gripal, care reprezinta 400.000 de doze. Transa a doua de vaccin gripal va fi distribuita in perioada 20-25 octombrie 2006, urmand ca cea de-a treia transa sa fie distribuita in perioada 5-10 noiembrie 2006. Potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, actualul vaccin contine doua noi suse: H3N2 A/Wisconsin/2005, care inlocuieste o susa A/California si o susa analoga lui B/Malaezia/2004 in locul susei B/Shanghai. A treia nu s-a modificat, respectiv H1N1 A/New Caledonia.
10 EURO. In farmaciile din Romania vor fi comercializate vaccinuri ale celor trei producatori traditionali. Pretul este de aproximativ 10 euro. Profesor doctor Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului National al Farmacistilor, spune ca, deocamdata, farmaciile nu au primit cantitati suficiente de vaccin, dar se asteapta la o "aprovizionare ritmica". Prof. dr. Streinu nu exclude unele intarzieri in aprovizionarea cu vaccin, deoarece "companiile traditionale si-au arvunit demult productia de vaccin". De asemenea, considera necesara introducerea in legea achizitiilor o prevedere care sa permita sectorului sanitar sa achizitioneze rapid vaccinurile (sau alte medicamente) necesare pentru a interveni urgent intr-o problema de sanatate publica. Nu doar vaccinul poate lupta cu gripa, ci si cateva gesturi simple: spalarea cat mai des pe maini, folosirea batistelor de hartie, stranutul in causul palmei si apoi spalarea pe maini. Pentru prima data, in Franta se recomanda ca, pe langa vaccinarea antigripala, respectarea regulilor de igiena, bolnavii de gripa sa poarte masti.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro