Platfusul diagnosticat in primele luni de viata poate fi corectat
- Cati copii se nasc cu platfus? - Studii efectuate pe loturi restranse, dar semnificative statistic, arata ca piciorul plat este prezent la nastere in proportie de 21 la suta, in 9 la suta din cazuri fiind asociat cu atitudine in valg, adica in timpul mersului, copilul se sprijina pe marginea interna a piciorului. Cel mai frecvent diformitatea este bilaterala, modificarile fiind mai accentuate fie de o parte, fie de cealalta. Diagnosticul piciorului plat la nou-nascut (in primele 30 de zile dupa nastere) este mai dificil, dar foarte util avand in vedere faptul ca tratamentul este cu atat mai eficace cu cat este inceput mai devreme. In realitate, atat parintii, cat si medicii, pana la varsta de 1 an sunt mai putin interesati de prezenta acestei diformitati. Odata cu inceperea mersului, in jurul varstei de 1 an, piciorul plat incepe sa fie sesizat de parinti, mai ales de mamicile foarte grijulii. Cei mai multi copii sunt adusi la consultatie intre varstele de 1 si 3 ani, perioada in care mersul si activitatile locomotorii ale picioarelor incep sa devina voluntare, constiente si coordonate. Exista si cazuri care se prezinta la consultatie dupa varsta de 3 ani, uneori chiar dupa varsta de 7 ani, atunci cand resimt sub forma de jena sau dureri in timpul activitatilor fizice. Piciorul plat din paraliziile spastice este o deformare aparte, diferentiata total de piciorul plat survenit la copii normali din punct de vedere neurologic. if(typeof(AdServerR)=="undefined")AdServerR=parseInt(Math.random()*Math.pow(10,17)); document.write( '' );
- Daca piciorul plat este diagnosticat la nou-nascut sau in primele luni de viata, eficienta tratamentului este maxima. Tratamentul este simplu si consta in efectuarea unui masaj in zona corespunzatoare scobiturii plantare si pe fata interna a gambei, pentru a stimula musculatura intrinseca si extrinseca a plantei, responsabila de mentinerea unui arc plantar medial si lateral normal. Masajul se face in reprize de 10-15 minute, de 5-6 ori pe zi, fie de catre mama, fie de catre un kinetoterapeut. Acest tratament efectuat corect si sustinut poate duce la refacerea boltei plantare, astfel incat la varsta de 1 an arcul medial (scobitura plantara) sa fie normal. 25 la suta din acesti copii au nevoie sa continue tratamentul adaugand masajului si purtarea unor ghete cu sustinator plantar si caramb inalt (portiunea ghetei care depaseste glezna). Ghetele ortopedice sustin in timpul mersului bolta plantara, iar carambul inalt da siguranta sustinerii, astfel incat copilul capata incredere in coordonarea miscarilor de mers.
- Sunt de folos talonetele?
- Talonetele se recomanda a fi purtate dupa varsta de 2-3 ani, perioada in care se considera ca mersul este "maturizat". Este bine ca aceasta constatare sa se faca cu discernamant, pentru ca aplicarea talonetelor sa fie facuta la momentul oportun si sa nu perturbe mersul. Ele sunt utile cu conditia sa fie aplicate dupa masajul inceput din primele luni de viata. Copiii trebuie sa poarte talonete ortopedice lipite in papucii de casa si in toate tipurile de incaltari folosite. Inaltimea sustinerii plantare trebuie sa fie intre 1 si 1,5 cm. Desi copiii resimt prezenta talonetelor in incaltaminte, este bine ca medicul si parintii sa faca in prealabil o pregatire psihologica in acest sens. Dupa varsta de 3 ani, talonetele ortopedice sunt eficiente numai daca sunt utilizate pentru a consolida tratamentul inceput in primul an. Daca se aplica pentru prima data dupa varsta de 3 ani, au rol de a mentine stationar arcul plantar intr-un anumit grad de angulatie si de a impiedica prabusirea completa. Dupa varsta de 7 ani, nu mai corecteaza diformitatea si efectul este simptomatic, evitand aparitia durerilor intense.
- Platfusul poate duce la complicatii?
- Cea mai frecventa complicatie este artroza piciorului, care survine dupa varsta de 30 de ani, evidenta in articulatia mediotarsiana longitudinala si la nivelul razei mediale a piciorului, motiv pentru care uneori exista indicatii selective pentru interventii chirurgicale profilactice. In clinica noastra practicam un procedeu original de tenosindesmoplastie cu tibialul anterior. (L. S.)