Peste 50% din copiii cu malformatii cardiace din Romania nu au sansa la o viata normala
Sănătate · Stiri / 01.07.2009

Ce-ai face daca inima copilului tau ar fi doar un numar dintr-o statistica dramatica care spune ca in jur de 60% din copiii nascuti cu malformatii cardiace nu au sansa de a fi operati si salvati?

In Romania se nasc anual aproximativ 1000-1200 de copii cu malformatii cardiace. "La nivel international, circa 8-10 la mie dintre nou-nascutii vii vin pe lume cu malformatii congenitale cardiace. Estimam ca avem o incidenta comparabila si in Romania. Aceasta e o cifra mare. Insa si mai ingrijorator este numarul redus al celor care ajung sa fie operati in timpul optim. Majoritatea copiilor pot duce o viata aproape normala dupa aceste interventii, atunci cand sunt realizate la timp. Daca se intarzie cu interventia chirurgicala, prognosticul nu e deloc imbucurator: 3%-5% din decesele in prima saptamana de viata si pana la 33% din decesele survenite in decursul perioadei neonatale (0-28 zile) sunt determinate de cardiopatii congenitale nedepistate sau netratate la timp
", spune Conf. Dr. Silvia Stoicescu – Presedinte al Asociatiei de Neonatologie din Romania, Sef al Sectiei de Neonatologie, Maternitatea Polizu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului.

Anul trecut, conform datelor Institutului de Statistica Medicala, s-au inregistrat 1848 de internari ale copiilor suferind de malformatii cardice. In jur de 900 dintre copiii cu malformatii necesita interventie chirurgicala in primul an de viata. Comparativ, numarul operatiilor efectuate in 2008 a fost de aproximativ 300. La un simplu calcul, reiese ca peste 50% din copiii cu malformatii nu au sansa la o viata normala. Si acesta, pentru ca in Romania exista un singur centru cardiovascular specializat in efectuarea acestor interventii la copii - Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro