Noi cercetari privind tratamentul tiroidei
Sănătate · Stiri / 20.02.2008

Potrivit noilor cercetari, care au comparat nivelul hormonilor tiroidieni inainte si dupa extirparea tiroidei, tratamentul combinat nu este intotdeaua mai eficient decat cel singur.

Studiul, publicat in data de 20 februiarie 2008 in Jurnalul Asociatiei Medicale din America, arata ca atunci cand oamenii sunt predispusi numai la levotiroxina (T4) dupa extirparea glandei tiroide, iar nivelul altor hormoni - triiodtironina (T3) - ramane acelasi ca iainte de interventie, sugerand, astfel, ca tratamentul cu aditional T3 nu este suficient.

"In principal, nivelul T3 pentru fiecare pacient ramane acelasi si dupa interventia chirurgicala", a declarat autotul studiului dr. Jacqueline Jonklaas, asistent profesor in medicina la divizia endocrinologica la Spitalul Universitar Georgetown din Washintong D.C.


In mod normal, tiroida produce 2 hormoni - T3 si T4, astfel, 20% de T3 din sange este direct produs de catre glanda tiroida, dar restul este produs in tesuturi in afara glandei tiroide care implica T4 si T3, potrivit lui Jonklaas.

Majoritatea persoanele care au extirpata glanga tiroida sau care au tesuturile tiroidiene distruse in urma tratamentului cu iod radioactiv trebuie sa faca tratatment cu T4 pentru a produce niveluri adecvate ale ambilor hormoni si pentru ca pacientul sa se simta bine.


Dar, Jonklass a mai spus, ca grupul persoanelor care fac tratament cu T4 este foarte mic, deoarece apar probeleme de cunostinta.  Expertii cred ca aceasta situatie este cauzata de faptul ca acestor persoane le lipseste o supradoza cu T3 produs normal de glanda tiroida, mai degraba decat sa fie convertit de la T4.

In incercarea de a usura aceste siptome, cativa specialisti au prescris o combinatie de tratament care include T4 si T3. Dr. Jonklass a declarat ca mai multe studii medicale au apelat la aceasta combinatie si nu s-a obtinut un beneficiu clar.


Adaugarea lui T3, de asemenea, ajuta ca tratamentul si monitorizarea sa fie mai complexe. Tratamentul cu T4 funizeaza un nivel constant de hormoni T3 si T4. Oricum, cand T3 sintetic este administrat, acesta contruieste si apoi se imprastie rapid. Potrivit lui Jonklass, cine adauga asa ceva daca terapia pacientului nu este supravegheata cu atentie, pacientul poate dezvolta simptomele tiroidei superactive, cum ar fi palpitatii ale inimii sau probleme cu somnul.

In incercarea de a pune ordine in aceasta problema, Jonklass si echipa au cautat 50 de persoane care aveau pana in 18 ani si 65 de persoane care aveau nevoie de extirparea glandei tiroide din cauza nodulilor tiroidieni, a cancerului sau gusei. Niciunul dintre voluntari nu avea siptomele hipo si hiper functiei glandei tiroide la inceputul studiului.


Toti participantii la studiu au fost tratati numai cu T4 dupa interventia chirurgicala.

Cerectatorii au masurat nivelul T3 si T4 inainte si dupa intreventia chirugicala si in mare nu au gasit nicio diferenta.

"Aceasta situatie evdentiaza ca tratamentul combinat este improbabil pentru a fi folosit la oamenii care au avut o interventie chirurgicala asupra tiroidei", a declarat dr. David Cooper, directorul diviziei de endocrinologie la universitatea Johns Hopkins.

Acesta a punctat ca acolo erau cateva persoane care aveau nivelul T3 putin scazut dupa intreventie si ca aceste persoane pot fi cateva dintre candidatele la tratamentul combinat.

Atat Jonklaas cate si Cooper au declarat ca despecoperirea este aplicabila in cazul persoanelor cu functii inadectave ale grandei tiroide, particular pentru persoanele cu hiperactiunea tiroidei care adesea au glanda tiroida extirpata sau distrusa cu iod radioactiv.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro