Trafic rutier, santier, galagia copiilor... Zgomotul are un real impact asupra sanatatii. Poate duce la pierderea auzului, la afectiuni nervoase, stres. Mai nou, un studiu american arata ca zgomotul este responsabil si de infarct. Doctorul Stefan Willich si echipa sa au efectuat un studiu la care au participat 2.000 de pacienti care au suferit un infarct intre 1998 si 2001. Pentru a evalua legatura dintre expunerea la zgomot si riscul de infarct, cercetatorii au comparat grupa pacientilor cu alte 2.000 de persoane fara probleme cardiace.
FACTOR DE RISC. Din studiu a reiesit ca zgomotul produs de traficul rutier creste riscul de infarct cu 50% la barbati si cu 75% la femei. Daca luam in calcul si faptul ca traficul rutier este insotit de poluare atmosferica, atunci factorii de risc cardiovasculari sunt si mai importanti. Dupa cum afirma Xavier Bonnefoy, consilier regional pentru mediu si sanatate la biroul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) de la Bonn, "studiul este important, deoarece confirma impactul poluarii fonice asupra sanatatii inimii". Chiar daca o persoana se obisnuieste cu perturbatiile sonore, riscul cardiovascular e intotdeauna prezent, actionand in tacere, adauga responsabilul OMS din Germania.
STRES. Si in tara noastra s-a realizat un studiu despre efectele nocive ale zgomotului. Un angajat roman din 14 este stresat din cauza zgomotului la locul de munca, potrivit unui studiu al Institutului de Sanatate Publica. Cele mai afectate categorii profesionale sunt cadrele didactice, muncitorii de pe santiere, centralistele de telefonie sau personalul din domeniul divertismentului. Un procent insemnat din aceste categorii ajunge, dupa o activitate indelungata, sa sufere diferite afectiuni ale sistemului nervos sau chiar sa isi piarda auzul. Potrivit statisticilor europene, aproximativ o treime dintre angajatii europeni