Cum sa ne protejam pielea de frigul de afara?
Iarna este foarte placut sa te imbraci in pulovere largi si pufoase, sau sa te bucuri de caldura din casa... Insa te-ai intrebat vreodata cat de mult afecteaza frigul pielea ta? Pielea uscata, deshidratata - problema generala in perioada iernii, poate fi cauzata tocmai de incercarea de a ne incalzi corpul, protejandu-l cu ajutorul hainelor groase.
Pielea este formata din mai multe straturi de celule. Epiderma, stratul superior al acesteia impreuna cu glandele sebacee produc lipidele, care impiedica deshidratarea pielii si o mentin hidratata si catifelata. Insa, pielea se deshidrateaza in permanenta, iar lipidele sunt inlaturate dupa fiecare dus. Astfel, pielea isi pierde umezeala si se usuca.Umiditatea aerului si pielea
Umiditatea din aer ajuta la reimprospatarea pielii. Asadar, in momentul in care umiditatea aerului din incapere este scazuta (lucru care se intampla iarna adesea) pielea ta pierde din nou ocazia de a se hidrata. Acest lucru in combinatie cu dusurile sau baile fierbinti din timpul iernii va afecta profund aspectul si sanatatea pielii. Cu toate acestea, exista cateva solutii pentru a preveni cu succes deshidratarea pielii in anotimpul rece.
- Este foarte important sa folosesti cremele cu factor de protectie 15 sau chiar mai ridicat. Pentru un efect maxim, aplic-o la fiecare doua ore;
- Nu uita sa-ti protejezi buzele! Alege un balsam pentru buze cu factor de protectie 15 pentru a preveni uscarea si craparea lor;
- Imediat dupa spalarea mainilor, aplica un strat de crema pentru a evita uscarea lor.
Mituri si realitati despre uscarea pielii in anotimpul rece
Mit: Dusurile lungi si fierbinti te vor ajuta sa te simti incalzit mai multa vreme.
Realitate: Bineinteles ca te vei simti incalzit, insa va fi doar o senzatie de cateva minute. De indata ce ai iesit din cada, pielea ta va incepe sa se deshidrateze.
Solutia: fa dus sau baie cu apa calduta si nu prelungi momentul mai mult de 5-10 minute!
Mit: Schimband marca sapunului, pielea poate suferi iritatii.
Realitate: Specialistii sustin ca toate marcile de sapun pot cauza iritatii, in special daca esti alergic/a la unele ingrediente din compozitia lor.
Solutia: daca pielea ta este afectata pe perioada iernii, incearca sa folosesti un sapun mai bland si fara miros. In prezent, majoritatea sapunurilor au incluse in compozitia lor substante hidratante precum uleiuri esentiale sau vitamine care pot fi benefice pentru sanatatea pielii.
Mit: Cremele de corp si lotiunile trebuie aplicate pe pielea bine stearsa si uscata.
Realitate: Specialistii recomanda aplicarea cremelor la 3 minute de la terminarea dusului. Acest lucru pastreaza umezeala in straturile superficiale ale pielii, evitandu-se astfel deshidratarea pielii. In cazul in care ai pielea grasa, alege o lotiune sau crema de corp cu o textura mai usoara.