Medicii de familie vor avea plafon la medicamente
Sănătate · Stiri / 09.10.2006



Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a elaborat proiectul contractului-cadru de acordare a asistentei medicale pe anul 2007, iar documentul a fost introdus pe site-ul de Internet al institutiei, www.cnas.ro, in vederea dezbaterii publice. Proiectul pentru anul viitor cuprinde doua pachete de servicii medicale: cel de baza, pentru asigurati, si cel minimal, de urgenta, care contine serviciile ce pot fi acordate oricarei persoane aflate pe teritoriul Romaniei.

Liste speciale

Pentru asistenta medicala primara se propune introducerea, la medicii de familie si specialisti, cu caracter orientativ, a bugetului pentru prescrierea medicamentelor si a investigatiilor medicale paraclinice. Totodata, persoanele beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale nu vor mai fi scoase din evidentele medicilor de familie, ci vor fi inscrise pe o lista speciala, pentru a beneficia de servicii medicale de urgenta si de asistenta medicala in cazul bolilor cu potential endemo-epidemiologic. Pentru efectuarea de analize si investigatii medicale paraclinice se propune ca biletul de trimitere sa fie un formular unic pe tara, securizat. Daca intr-un judet nu se pot efectua anumite analize sau investigatii, din lipsa de laboratoare, pentru efectuarea acestora casele judetene de asigurari de sanatate vor putea incheia contracte cu laboratoare din alte judete.


Co-plata in spitale

Pentru spitale, se propune ca la incheierea contractului cu casele de asigurari de sanatate acestea sa prezinte un document care sa prevada obligatiile personalului medical angajat in executarea acestui contract. Spitalele vor prezenta si lista medicamentelor (DCI) ce pot fi recomandate pacientilor internati, cu mentionarea celor care pot fi prescrise liber de orice medic din spitalul respectiv si a celor care pot fi prescrise doar cu aprobarea sefului de sectie sau a comisiei terapeutice. Pentru nerespectarea obligatiilor contractuale ale spitalelor s-au prevazut penalitati constand in diminuarea valorii contractului pe luna respectiva. Pe de alta parte, pentru cazurile ce pot fi rezolvate in regim de spitalizare de zi, se propune ca la cererea pacientului spitalele sa poata acorda si spitalizare continua, diferenta de costuri urmand sa fie suportata de solicitant.


Contracte distincte pentru dializa

Pentru serviciile de hemodializa si dializa peritoneala se propune incheierea de contracte distincte cu spitalele, prin care se vor deconta toate cheltuielile aferente acestor servicii, inclusiv transportul pacientului de la domiciliu si inapoi, precum si medicamentele si materialele sanitare specifice. Exceptie vor face doar cheltuielile cu transportul persoanelor sub 18 ani, care trebuie sa efectueze dializa in alte judete decat cel de domiciliu. La capitolul destinat protezelor medicale se propune ca audiogramele sa nu poata fi efectuate de medicii al caror reprezentant legal este cel al furnizorului de dispozitive medicale.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro