Medicamentele compensate "se muta" spre centrul oraselor
Asta inseamna ca farmaciile care "au vad comercial" (situate in centru, in intersectii, in apropierea spitalelor sau policlinicilor) vor primi mai multi bani. "In acest moment, banii se distribuie dupa bugetul istoric, adica dupa cate fonduri ai avut in anii precedenti. Ideal ar fi ca sistemul sa fie computerizat, on-line, fiecare farmacie sa ia bani dintr-o "galeata", pe masura ce oamenii intra in farmacie cu reteta", propune presedintele CFR, profesorul Dumitru Lupuleasa.
El mai spune ca nu exista niciun interes din partea caselor de asigurari sa se introduca un astfel de sistem, fiindca ar scapa din mana 15a din bugetul alocat pentru compensate, bani care raman la dispozitia caselor si se distribuie "dupa ochi frumosi".
O alta propunere a Colegiului este ca plafoanele pentru compensate si gratuite sa nu mai fie la farmacisti, ci la medicii care le prescriu. Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Vladescu, spune insa ca in acest moment 80% din fondurile alocate farmaciilor sunt dictate de criteriul adresabilitatii (numarul de pacienti care li se adreseaza) si 20% de pregatirea personalului.
"Daca farmacistii doresc, este posibil ca fondurile sa fie alocate exclusiv dupa criteriul adresabilitatii", afirma Cristian Vladescu. In plus, CNAS sustine ideea ca plafoanele sa treaca de la farmacisti la medici.