Laptele agraveaza acneea
Sănătate · Stiri / 19.07.2006



Cremele de branza sau branza presata de vaca, precum si laptele, mancate in exces pot duce la dezvoltarea acneei severe, arata rezultatele unui studiu publicat in „The Journal of the American Academy of Dermatology”.

Cele mai sensibile la acnee sunt, insa, persoanele cu acnee severa in familie, sustin specialistii. Acestea ar trebui sa bea cel mult 400 de ml de lapte pe zi, dar pot sa compenseze cu miere sau cu branzeturi usoare, pentru un aport de calciu suficient.

Hormonii din lapte, principalii vinovati

Cercetatorii de la Harvard au analizat obiceiurile alimentare ale 50.000 de persoane, insistand pe regimul din perioada liceului. Potrivit studiului, la cei care au baut trei sau mai multe pahare de lapte pe zi, riscul de a face acnee severa era mai mare cu 22%, comparativ cu cei care au baut doar un pahar pe saptamana sau mai putin.

Vinovati de acest efect ar fi hormonii din lapte, explica cercetatorii de la Harvard. „O explicatie poate fi aceea ca hormonii din lapte ar interfera cu hormonii proprii ai omului, ceea ce ar stimula anumite secretii responsabile de aparitia acneei.

Cele mai atente ar trebui sa fie insa persoanele cu acnee severa in familie”, afirma Diana Placintescu, medic primar dermatolog. Pe langa lapte, crema de branza, branza de vaca presata, alimentele care contin ioduri, precum sosul de soia, sunt alte produse asociate cu aparitia acneei, spune dr. Diane S. Berson, asistent la Weill Medical College of Cornell University.

Studiul aminteste totodata si de alimente precum ciocolata sau produsele cu grasimi, asociate, pana nu demult, cu riscul de acnee, dar care nu ar avea nicio legatura directa cu afectiunea dermatologica.

„Produsele excitante induc, de fapt, o stare de agitatie care-i face pe adolescenti sa „umble” la cosurile de pe fata”, explica dr. Placintescu.

Cantitatea zilnica de lapte recomandata este de aproximativ 400 ml. Mierea si lactatele mai putin grase, precum iaurtul sau telemeaua, suplinesc necesarul de calciu din organism.

Totodata, folosirea unor produse de protectie solara de buna calitate, dar si a unora de exfoliere a pielii pot preveni aparitia acneei sau pot duce la ameliorarea ei.

Expunerea moderata la soare trateaza boala

„Pentru a preveni acneea, timpul petrecut la plaja trebuie sa fie moderat. Daca stam doar cateva ore la soare, razele UV inhiba activarea bacteriei responsabile de aparitia acneei.

In caz contrar, daca stam prea mult, razele astupa canalele glandelor sebacee”, mai spune dr. Placintescu, care recomanda pentru prevenirea acneei care apare pe spate folosirea regulata a produselor de exfoliere.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro