Fuga asistentelor
Sănătate · Stiri / 08.08.2006



Mii de asistenti medicali au parasit spitalele romanesti in ultimii ani si au ales sa munceasca pentru clinici sau persoane particulare din Italia, Elvetia, Germania si chiar Statele Unite ale Americii. Practic, nu exista spital din Romania din care sa nu fi plecat la munca in afara tarii cel putin cativa asistenti, daca nu zeci sau sute.

Ingrijorator este insa faptul ca mai mult de jumatate dintre asistentii medicali din tara declara ca se gandesc sa plece sa munceasca in strainatate. Din 1 ianuarie 2007, dupa integrarea Romaniei in UE si liberalizarea pietei fortei de munca, le va fi mult mai usor s-o faca.

Criza majora de personal medical mediu care se prefigureaza nu preocupa deocamdata autoritatile. Grav este ca pleaca in special personal medical bine pregatit, in instructia caruia se investesc sume uriase.

"De un an, lucrez pentru Vatican"

Laura a fost timp de 17 ani asistenta medicala la chirurgie. In ultimii ani petrecuti in tara a asistat operatii intr-un spital de urgenta din zona de est a tarii.

"Lucram intr-un spital foarte bine cotat, care acoperea cinci judete. De un an am venit sa muncesc cu contract, la un spital de pediatrie, care se afla sub jurisdictia Vaticanului", povesteste tanara de 35 de ani. Ea a plecat alaturi de alti sapte colegi in Italia. Datorita pregatirii, toti si-au gasit rapid loc de munca in spitale din zona Romei si sunt platiti in medie de zece ori mai mult decat in Romania.

"Este mare nevoie de asistenti medicali in Italia. Daca as vrea sa plec acum din spitalul unde lucrez, pot sa-mi gasesc oricand un loc de munca", mai spune femeia. Diferentele fata de sistemul de sanatate romanesc sunt uriase. In Italia, asistentul nu este angajat al unei singure sectii, poate fi trimis oriunde este nevoie de el in spital.

"Am colegi care sunt trimisi la mai multe spitale. Eu muncesc la un singur spital: 90a din timp lucrez la Sectia de terapie intensiva de la pediatrie, 10a in alte sectii", se mai confeseaza Laura. In spitalele italiene, asistentul medical preia din munca infirmierelor, fara ca asta sa fie o injosire.

"Si relatiile cu medicii sunt mult diferite. Nu exista conceptia "faci ce-ti spun eu fiindca eu sunt medic, iar tu doar asistenta". In plus, si relatiile cu pacientii sau rudele lor sunt civilizate, nu se compara cu ceea ce se intampla in Romania", mai povesteste tanara. Daca s-ar intoarce in tara, Laura spune ca ar face-o pentru a fi alaturi de copilul care-i lipseste cel mai mult.

Asistenti din China?

Asemeni Laurei, mii de asistente au ales sa-si faca profesia in diverse state din vest.

"Fenomenul este cunoscut si de sindicalisti, si de conducerea Ministerului Sanatatii. Pleaca in special asistenti medicali din zonele mai sarace din Moldova, dar si din Transilvania, care au optiuni mai la indemana. Multi aleg sa lucreze ca asistenti sau ca infirmieri (chiar daca au pregatire de asistenti) in Italia, Marea Britanie", comenteaza presedintele Federatiei Sanitas, Marius Petcu, din care fac par-te peste 100.000 de asistenti medicali.

Liderul sindical crede ca, dupa 1 ianuarie 2007, cand accesul la locuri de munca din Occident va fi mai usor, fenomenul va lua proportii si vom avea un deficit major de personal calificat. "Probabil ca statul va deschide portile pentru asistenti din India, China, ceea ce nu e in regula", este de parere Marius Petcu.

Liderul Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania, Viorel Rotila, afirma ca "nici 1a dintre miile de asistenti care au plecat nu s-au mai intors. Celor care depasesc un an din momentul plecarii, li se desface contractul de munca in tara". Un studiu facut la comanda Federatiei printre asistentele medicale arata ca 64a dintre ele vor sa munceasca in strainatate.

Criza de personal la Iasi

Plecarile in masa au facut ca in multe zone din tara sa apara deja o criza majora de personal. In spitalele din Iasi, un asistent ajunge sa asigure asistenta pentru circa 90 de bolnavi, desi normele prevad un asistent pentru cinci paturi. In ultimii doi ani au plecat la munca 1.000 de asistenti din judet, dintr-un total de 5.000 de cadre.

Numai in acest an, cel putin 15 asistente medicale de la Institutul de Cardiologie din Timisoara au plecat sa castige bani in afara tarii. Situatia e similara si la celelalte institutii sanitare importante din oras.

Dupa cum spune Stefan Dragulescu, directorul cardiologiei, "asistentele se formeaza la noi, pe chirurgie cardiaca si ATI, discipline extrem de complexe, dupa care pleaca in strainatate unde sunt platite mult mai bine".

Din Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala pleaca lunar patru-cinci infirmiere si asistente, in timp ce in jur de 70 de asistenti si medici din Spitalul Universitar sunt plecati la munca in strainatate in acest moment.

Fara restrictii in Suedia, Irlanda, Spania

Piata fortei de munca va fi mult mai libera dupa 1 ianuarie 2007 daca Romania va adera la UE. Romanii nu vor mai avea nevoie de permise de munca sau vize si se vor putea angaja fara restrictii in Suedia, Irlanda, Spania, Portugalia, Finlanda.

Ce se cere pentru angajare

Angajatorii straini care vor asistente medicale din Romania cauta in special femei, cu varsta intre 20 si 40 de ani si experienta de minimum doi ani, dovedita prin carte de munca. Este foarte importanta cunoasterea limbii straine in care angajatul profeseaza. Detalii despre actele necesare pentru plecare se pot gasi si la adresa www.omfm.ro.

Cat se castiga in strainatate

In Romania, venitul unui asistent medical variaza intre 200 si 300 de euro, in functie de vechime si de sporurile primite.

Tara Salariu net

SUA 5.000 dolari/luna
Elvetia 2.500-3.000 euro/luna
Italia 1.300-2.000 euro/luna
Germania 1.200-1.500 euro/luna
Cipru 800 euro/luna
Qatar 800 euro/luna
Ungaria 450 euro/luna


"Daca pacientul nu e ingrijit, o incurci rau de tot"

Aproximativ o suta de asistente de la Spitalul de Urgenta, Spitalul de Pediatrie si Maternitatea din Galati au plecat in ultimii cinci ani, pe baza de contract, in strainatate pentru a munci in sistemul sanitar de acolo. Cele mai multe sunt in Italia, unde castiga intre 800 si 1.600 de euro.

Adina Grigore este in Italia de mai bine de doi ani. A fost asistenta patru ani la Spitalul Judetean Galati. Cand i s-a oferit ocazia sa plece nu a stat prea mult pe ganduri. Iar acum nu regreta. Si-a prelungit contractul si ar vrea sa se stabileasca in Italia.

"Muncesc la un spital de langa Milano. In primul an am lucrat pentru o casa de batrani, asa cerea contractul. Aveam grija de batrani, la domiciliul lor. Castig circa 1.500 de euro pe luna. Este adevarat ca e scumpa chiria. Dar raman in fiecare luna cu 600-700 de euro, bani pe care ii strang. Asta dupa ce platesc tot ce e de platit, inclusiv mancare, haine etc. Nu am de gand sa ma intorc. Nu spun ca e usor sa lucrezi printre straini. Dar sunt alte conditii aici, mult mai civilizate. Si e disciplina, fiecare stie exact ce are de facut. Si muncesti pentru ca, daca pacientul nu e bine ingrijit, o incurci rau de tot".

Adina spune ca are multe colege care lucreaza in Italia: "Nu avem timp sa ne vedem, dar mai vorbim uneori. Sunt multe asistente din Galati care muncesc in zona. Dar nu stiu pe niciuna care ar dori sa se intoarca in tara", ne-a mai spus Adina, in varsta de 28 de ani.

"Pun si 1.000 de euro deoparte pe luna"

Cristina Vizitiu e plecata tot de doi ani in Italia si lucreaza la Padova.

"Muncesc mult, dar nu ma plang. Am lucrat si in sistemul medical din Galati trei ani, dar in Romania o asistenta e platita cu un salariu de mizerie, cat o femeie de serviciu. Sunt luni in care raman cu 1.000 de euro in buzunar, bani pe care ii pun deoparte. E adevarat ca uneori am ramas si cu 500 de euro, dar in Galati nu castigam acesti bani nici in doua luni de munca", ne-a spus telefonic Cristina, care crede ca asistentele romance sunt foarte bine vazute de italieni. (Alina Comsa-Durbaca)


Occidentalii nu investesc in cariera de asistent medical

Tarile europene care solicita cele mai multe asistente medicale din Romania sunt Italia, Germania, Ungaria si Elvetia. Specialistii in resurse umane afirma ca pe piata fortei de munca din Europa exista o criza de personal calificat intrucat este nevoie de foarte multi bani pentru a urma un colegiu de specialitate. De departe, tara unde lucreaza cele mai multe romance este Italia, limba fiind foarte usor de invatat.

"Cererea de asistente medicale pentru tari din Europa de Vest s-a intensificat, pe fondul penuriei cu care se confrunta aceste tari in incadrarea de personal specializat in spitale. Italia este, spre exemplu, una dintre tarile in care dezechilibrul intre cerere si oferta se manifesta foarte acut. Cei mai multi dintre asistentii medicali care intra pe piata muncii italiene sunt din Romania, Cehia, Polonia sau Slovacia", spune Madalina Motora, coordonator comunicare de la Manpower Romania, una dintre cele mai mari firme de recrutare din Romania. Dezechilibrul se manifesta la fel de acut si in SUA, dar sistemul de echivalare de studii si de certificare blocheaza migratia fortei de munca specializate pe aceste segmente de activitate, mai explica Madalina Motora.

Americanii nu echivaleaza studiile

In tarile europene, diplomele obtinute de asistentii medicali in Romania sunt recunoscute in minimum sapte-opt luni (Belgia) sau maximum unu-doi ani (Italia), timp in care acestia pot profesa. In SUA, in schimb, asistentii trebuie sa-si reia studiile, fara sa le fie echivalate cele din Romania.

In ultima vreme, multe dintre firmele de recrutare s-au profilat numai pe oferte pentru domeniul sanitar. Exista chiar un site special- www.asistentemedicale.ro, unde se pot gasi informatii despre ofertele de munca disponibile in strainatate.

"Pe piata fortei de munca din Occident, asistenta medicala este o meserie de viitor datorita faptului ca exista un deficit semnificativ", completeaza Paul Alincai, director general al firmei care a infiintat site-ul. (Andreea Ofiteru)

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro