Testele pot depista riscul de dementa
Sănătate · Stiri / 08.08.2006



Obezitatea, hipertensiunea si nivelul crescut al colesterolului sunt factori de risc ce pot dubla riscul de aparitie a bolilor mintale. Aceasta este concluzia unui studiu publicat in revista "Lancet Neurology".

Cercetatori suedezi au pus la punct un chestionar cu sapte intrebari, pe baza caruia se poate stabili riscul de a suferi, la batranete, de dementa.

Controlul greutatii previne bolile mintale

"Bolile mintale pot fi prevazute acum cu o exactitate de 70%. Controlul obezitatii si al presiunii sangelui pot preveni nu doar afectiunile inimii, ci si pe cele ale creierului", a explicat Miia Kivipelto, profesor doctor la Aging Research Centre din Stockholm, autoarea studiului. Cele mai frecvente afectiuni mintale sunt cele cauzate de leziuni cerebrale, boala Alhzeimer si dementa.

Cercetatorii au pus la punct un chestionar cu sapte intrebari, la care punctajul maxim este 15. In functie de rezultat, se poate stabili care este riscul incidentei de aparitie a bolilor mintale. Astfel, cei cu punctaj mare prezinta 40% riscuri sa faca boli mintale in urmatorii 20 de ani, iar cei cu rezultat minim sanse de 1%.

Testul ia in considerare greutatea, nivelul colesterolului, presiunea sangelui, varsta, sexul, nivelul de educatie, frecventa cu care se face sport si informatia genetica.

"Nu exista garantii ca bolile nu pot aparea"

Studiul a fost realizat de cercetatorii suedezi in Finlanda, pe parcursul a 20 de ani, pe un esantion de 1.409 de persoane cu varste medii. El a fost intampinat de unii specialisti cu scepticism. "Nu exista niciun fel de garantie ca aceste boli nu pot aparea", a afirmat Jose Berlote, de la Organizatia Mondiala a Sanatatii.

"Dependenta de alcool si fumatul sunt factori ce pot influenta aparitia bolilor mintale, dar nu au fost luati in considerare in studiu", a mai adaugat acesta. Foarte interesati de rezultatele studiului au fost medicii australieni, care spun ca prin schimbarea modului de viata ar putea sa scada si numarul bolnavilor mintali, foarte mare in Australia.

"Oamenii nu realizeaza ca stilul actual de viata le poate creste riscul bolilor mintale la 70-80 de ani. O dieta sanatoasa, fara fumat imbunatateste neasteptat starea de sanatate", a explicat Lynette Moore, de la Institutul australian pentru Alzheimer.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro