In comparatie cu alte popoare, locuitorii Europei Centrale si de Est au avut cele mai multe cazuri de infarcturi si decese provocate din cauza acestora.
De vina sunt factorii genetici, dieta diferita, cultura si accesul la serviciile medicale. Cel putin asa arata un studiu prezentat de cardiologul Magnus Ohman, la Congresul Mondial de Cardiologie 2006, organizat anul acesta in Barcelona, Spania.
Romanii, europenii care stau cel mai prost cu inima
Studiile facute la nivel intern arata ca romanii fac parte dintre europenii care stau destul de rau la acest capitol. „La noi, rata mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare este de peste 60%, fiind cea mai mare din Europa”, explica Ionel Bratu, medic specialist cardiolog la Asociatia „Sanatate si Temperanta”, o organizatie ce promoveaza un stil de viata sanatos.
Dr. Magnus Ohman, cardiolog la „Duke University Medical” (SUA), a aratat in studiul sau ca mai mult de 10% dintre est-europeni si 9% dintre centrali-europeni au murit sau au suferit in urma unui infarct, in comparatie cu doar 7,3% dintre americani.
Acesta a contorizat date din registrele medicale a 44 de tari si a obtinut urmatoarele rezultate: 4% dintre est-europeni, 3,58% dintre cei din centrul Europei si 3,37% dintre americani au murit din cauza bolii de inima pe care o aveau.
Fata de europeni, americanii primesc mai multe informatii despre bolile de inima si stiu cum sa le mentina sub control, ceea ce a dus la scaderea ratei mortalitatii de la an la an.
„La noi exista doar doua-trei asociatii non-profit care informeaza oamenii asupra riscurilor la care sunt supusi in fata bolilor de inima”, adauga dr. Bratu.
Obiceiurile Vestului au crescut rata mortalitatii
Studiul facut de cardiologul american arata ca bolile de inima si atacul vascular cerebral nu mai afecteaza doar popoarele din vest, puternic industrializate, ci s-au raspandit in intreaga lume.
„Atacul de cord reprezinta o grava problema internationala. Extinderea culturii vestice in lume a avut repercusiuni si in domeniul sanatatii”, a apreciat Ohman.
Pacientii participanti la studiu au fost selectionati din sapte regiuni diferite: America de Nord si Sud, Europa de Vest, Est si Centrala, Asia si Australia. Cercetarea a fost facuta pe un esantion de 68.000 de oameni si a fost sponsorizata de mari companii farmaceutice din lume.