Daca lipsa luminii si a soarelui predispune la depresii, mersul la plaja poate provoca dependenta. Statul la soare duce la eliberarea unor substante care ajuta la relaxare, arata site-ul medical WebMd.
Dependenti sunt considerati cei care merg de cel putin 15 ori pe luna la plaja, acestia fiind insa si cei mai predispusi cancerului de piele, atrag atentia dermatologii. Principalul motiv pentru care se imbolnavesc este ca nu au limite si stau de dimineata pana seara la plaja.
Un tonus muscular mai bun
Soarele nu aduce insa beneficii doar in plan psihic. Pe langa faptul ca da acea stare de bine prin eliberarea de endorfine - hormonii placerii -imbunatateste tonusul muscular si intareste oasele, ajutand la preventia osteoporozei.
„Secretiile de endorfine de la nivel cerebral anuleaza inclusiv durerea”, spune medicul endocrinolog Constantin Dumitrache, de la Institutul Parhon din Bucuresti.
Astfel, daca aveti dureri de spate, de exemplu, s-ar putea sa va simtiti mai bine dupa o repriza de soare. Medicul avertizeaza insa ca, atunci cand va expuneti cat este ziua de lunga, riscul de a face cancer de piele se dubleaza. „Este cazul egiptenilor care au cele mai multe cazuri de cancer de piele din lume”, adauga specialistul.
Ca sa nu va dati peste cap mecanismul de aparare contra razelor soarelui, este recomandat sa tineti cont de tipul de piele pe care il aveti. Sunt insa si alte cateva reguli pe care le puteti respecta pentru a avea parte de un bronz sanatos.
Faceti plaja in reprize de cate 20 de minute
Primul sfat ar fi sa degresati pielea inainte de a va aseza la plaja. Faceti un dus si nu va dati cu parfumuri ori lotiuni parfumate inainte de a va expune razelor soarelui, pentru ca asa veti sensibiliza pielea si veti fi predispusi la arsuri.
Mai indicat este sa folositi din abundenta o crema cu factor de protectie 15 si s-o reaplicati la fiecare doua ore de stat la plaja. Crema are rolul de a proteja de arsuri, dar previne totodata si imbatranirea pielii. Acordati o atentie deosebita zonelor mai sensibile, cum ar fi buzele, nasul, pleoapele, umerii ori portiunea din spatele genunchilor si talpilor.
Este de preferat sa stati la soare in reprize de cate 20 de minute si sa nu uitati de pauze. Daca nu sunteti in concediu si mergeti des pe litoral, nu ar fi rau sa lipsiti cate doua-trei zile de pe plaja, lasand timp melaninei sa se sintetizeze (melanina este acel pigment care da culoarea maronie a pielii). Pe de alta parte, celulele distruse de soare se vor reface.