Dependenta de alcool si tutun, contracarate doar de vointa si motivatie
Sănătate · Stiri / 27.03.2006



Doua dintre cele mai puternice droguri sunt alcoolul si tutunul, ambele provocand dependenta fizica si psihica. Consumul constant si in cantitati mari produce efecte devastatoare asupra starii de sanatate, fiind la originea unor boli teribile. Medicii spun ca nu exista o pastila miraculoasa pentru vindecarea persoanelor dependente, vointa si motivatia fiind cele mai puternice "medicamente".

Consumul de alcool

Consumul de alcool, o problema medicala

"Problemele legate de consumul de alcool sunt foarte multe si ating atat abuzul de alcool, cat si dependenta de alcool. In psihiatria moderna nu se mai foloseste termenul de alcoolism. Avem probleme legate de alcool, abuz de alcool si dependenta de alcool. Problemele legate de consumul de alcool sunt foarte multe de interes medical", a declarat prof. dr. Radu Mihailescu, directorul Spitalului de Psihiatrie "Alexandru Obregia". La prima vedere, abuzul de alcool cuprinde o dimensiune cantitativa, insa psihiatria moderna priveste lucrurile mai nuantat si nu avem o definitie cantitativa a ceea ce este acceptabil. De exemplu, simplul uz de alcool facut de persoana cu afectiune hepatica se numeste uz hazardat, cu alte cuvinte un abuz. Abuzul de alcool caracterizeaza si situatiile in care o persoana urmeaza sa urce la volan, sau care are o munca de precizie, sau a unui bolnav ce urmeaza un anumit tratament medicamentos.


Cauze

Potrivit medicului, cauzele consumului de alcool sunt de mai multe feluri: biologice - vulnerabilitatea genetica; psihologice - de exemplu, adolescentii care traiesc intr-un mediu in care se bea sau cazul persoanelor cu tulburari de personalitate (marii anxiosi, depresivii); sociale - profesiunile la risc (chelneri, barmani, chiar manageri), insa nu putem vorbi de o predispozitie spre alcool a persoanelor care fac parte din subclase sociale defavorizate.

Dependenta fizica

Alcoolul face parte din cele 13 categorii de substante psihoactive, alaturi de nicotina sau heroina, care produc dependenta psihica. De asemenea, alcoolul face parte din categoria substantelor care provoaca si dependenta fizica. "Dependenta fizica este legitimata de producerea unei stari de rau numita de medici sindrom de sevraj, care apare atunci cand se opreste brusc aportul de alcool. Vom sti ca este dependenta fizica daca, o data intrerupt consumul, in 24 de ore, maximum 36 de ore, apare o stare generala de rau, marcata de tremuraturi, transpiratie etc., iar in cazuri severe - halucinatii, comportament anormal, crize convulsionate etc.


Dependenta psihica

In cazul dependentei psihice, psihicul omului nu mai poate functiona decat daca alcoolul este prezent in sange. Aceste persoane se gandesc mai tot timpul la alcool si preocuparile legate de el sunt cele mai importante. Viata unei astfel de persoane graviteaza in jurul ideii de alcool. S-au observat si transformari psihologice, ei devin grandomani, paranoici.

Tipuri de alcoolici

"Nu se ajunge aici dintr-o data. In general, vorbim de doua tipuri de persoane dependente de alcool. Tipul cel mai raspandit e acela la care dependenta se instaleaza incet, in foarte multi ani, in general dupa 40 de ani, dupa o perioada de timp in care ani de zile a utilizat alcool zilnic, intr-o continua crestere a cantitatii pe care o tolereaza. Toleranta face parte din inceputul dependentei. Unii ajung sa bea foarte mult, spre surpriza tuturor si fara sa aiba semnele vadite ale abstinentei. Asa cum spunea un mare specialist, e posibil sa fii dependent de alcool fara sa te fi imbatat vreodata. Tipul cel mai putin comun este cel la care dependenta se instaleaza foarte repede, inainte de 25 de ani, chiar la 20 de ani. Ceea ce inseamna ca persoana a inceput sa bea inca din adolescenta. In asemenea cazuri apar si complicatii sociale: comportament agresiv, violent si interferente cu justitia. S-a observat ca in descendenta acestor persoane exista o dependenta de alcool. Descendentii unui tata alcoolic au de patru ori sansa sa faca si ei acest lucru", a declarat prof. dr. Radu Mihailescu.


Efecte

Alcoolul mareste riscul aparitiei bolilor de inima, a infarcturilor si determina cresterea presiunii arteriale. Are un efect nefast asupra sistemului digestiv, favorizand aparitia unor boli ca gastrita, pancreatita, ulcerul digestiv, dar si boli grave ale ficatului. Consumul in cantitati mari mareste riscul aparitiei cancerului gurii, limbii, faringelui, laringelui si al esofagului etc. "Intre betiv si alcoolic nu exista foarte multa asemanare, au in comun substanta. Betivul poate sa faca scandal, pe cand alcoolicul putea sa treaca neobservat. Betivul bea de placere, alcoolicul de nevoie si de aceea dependenta de alcool are statut de boala", a mai spus medicul psihiatru. Exista si forme de dependenta de alcool secundara. La origini, aceste persoane sunt depresive sau sufera de anxietate.


Tratament

Prof. dr. Radu Mihailescu a atras atentia ca "inca nu dispunem de o pilula miraculoasa care sa faca sa dispara nevoie de a consuma alcool". Scopul tratamentului este mentinerea prelungita a abstinentei totale, insa recaderile sunt frecvente. Disulfiramul (antalcol), un medicament utilizat in astfel de scopuri, este util doar temporar, bolnavii avand o reactie extrem de neplacuta atunci cand ingereaza chiar si cantitati mici de alcool. "Este recomandat mai ales pentru cei care au chef de baut seara, insa este riscant. Daca o astfel de persoana nu vine la noi pentru tratament din proprie vointa, ci doar adus de familie, nu avem foarte mult succes. In 14 zile rezolvam dependenta fizica, dar pentru dependenta psihica este nevoie de un tratament indelungat, desfasurat pe o perioada de timp cuprinsa intre 6 luni si un an. Dependenta psihica are nevoie de o abordare complexa cu ajutorul psihoterapeutilor si cu vointa pacientului. Dupa tratamentul dependentei fizice, pacientul trebuie evaluat foarte bine pentru identificarea celorlalte morbiditati. Pacientul este tratat si-l ajutam sa-si mentina sobrietatea prin mijloace farmacologice, prin psihoterapie sau prin participarea la grupuri de self help, cum este cel al Alcoolicilor Anonimi. O asemenea etapa trebuie inteleasa ca fiind una de tranzitie. Este important ca atunci cand alcoolul este scos din viata pacientului sa fie pus in locul lui altceva. Pacientul trebuie acrosat motivational", a mai spus directorul Spitalului de Psihiatrie "Alexandru Obregia".

Fenomenul, in crestere

In Romania nu exista o statistica privind raspandirea dependentei de alcool in populatia generala. Studiile obtinute din surse comerciale arata o progresie a Romaniei spre locurile superioare in clasamentul european. "Informatia potrivit careia consumul in Romania este de 9 litri de alcool pur/cap de locuitor/an nu este una completa, tinand cont de faptul ca nu sunt incluse datele privind bauturile pe care si le fac romanii (tuica, vinul, palinca)." Alt indicator este morbiditatea prin ciroza hepatica, dar exista si aici o marja de eroare avand in vedere raspandirea foarte mare a hepatitelor de tip B si C. Cert este ca fenomentul este in crestere. Potrivit unor studii, problemele legate de alcool costa societatile enorm: intre 2% si 3 % din PIB. In ceea ce priveste introducerea taxei pe viciu ca o masura de descurajare a consumului, prof. dr. Radu Mihailescu a subliniat ca aceasta este o solutie, insa fondurile ar trebui sa finanteze programe educationale inca din gradinita sau din primele clase.

Actiunea asupra creierului
La nivelul creierului, alcoolul (ca si alte substante psihoactive) declanseaza circuitul cerebral al recompensei, ce se activeaza ori de cate ori este vorba despre o activitate care produce placere. Pe de alta parte, alcoolul la nivelul sistemului nervos central interfereaza cu neurotransmitatorii cerebrali, adica cu acele sisteme responsabile de biochimia starilor psihice. De aici usurinta cu care aceste persoane fac depresii, inclinatia lor spre violenta, riscul de suicid etc.", a explicat profesorul Radu Mihailescu. In timp, daca nu se intervine, efectul alcoolului este distructiv. Se poate ajunge la dementa alcoolica. La astfel de persoane se produce o atrofie a creierului. "Am avut un astfel de caz, la un barbat in varsta de 37 de ani, la care creierul arata ca al unei persoane de 85 de ani. Efectele devastatoare asupra sistemului nervos periferic si sistemului nervos central sunt vizibile."

Fumatul

Adolescentii incep sa fumeze din cauza anturajului

Faptul ca fumatul este deosebit de nociv pentru sanatate, nu mai este un mister nici macar pentru cel mai mare fumator. Medicii spun ca oamenii fumeaza din cauza combinarii, in proportii diferite, a trei dependente: nicotinica (biologica), psiho-comportamentala (obiceiul, ticul, placerea, invatarea unei anume reactii la stres) si sociala (imaginea de sine in raport cu societatea). "De cele mai multe ori adolescentii incep sa fumeze din cauza anturajului (prieteni, familie, urmeaza exemplul parintilor, fratilor). Integrarea in grup, deci nevoia de a te alinia normei, determina adolescentul sa se apuce de fumat. Adolescentul care nu are un suport educational si care creste intr-o casa de fumatori considera acest obicei ca fiind unul normal. Intr-un an sau doi, depinde de metabolismul fiecaruia si de caracteristicile genetice, apare dependenta de nicotina. Din acest moment fumatul nu mai este un obicei, un ritual, o placere, ci apare dependenta de nicotina. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera consumul de tutun ca fiind o boala", a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat.

Sevrajul nicotinic

Nicotina este considerata cel mai puternic drog. Astfel, cand dependenta se instaleaza, cel mai greu este sa te lasi. "Simptomele interuperii administrarii de nicotina sunt foarte neplacute si serioase: apare nevoia acuta de a fuma, nervozitate, irascibilitate, nu gasesti ce sa faci cu mainile. Apar si alte simptome care se intalnesc la 20-50% din cazuri: constipatie, tremuraturi, frisoane, mancarimi de piele etc. Aceste simptome sunt cauzate de revenirea la normal a organismului, de fapt a concentratiei de oxigen din sange", a explicat dr. Magdalena Ciobanu. Simptomele fizice dispar dupa 2-3 saptamani, insa cele psihice mai greu - dupa o luna sau un an. Simptomele psihice nu se datoreaza nevoii de nicotina, ci faptului ca persoana care s-a lasat de fumat nu s-a acomodat cu acest statut. Apare nostalgia unui lucru din trecut care a produs placere. "Nicotina se elimina din organism dupa 2-4 saptamani. Rata de metabolizare variaza la fiecare om in parte. Exista mici artificii de a elimina nicotina mai repede, cum ar fi consumul mare de lichid. O parte insignifianta de nicotina se elimina si prin transpiratie.

Tratamentul

Dependenta nicotinica: administrarea produselor numite "de substitutie nicotinica" contin nicotina in concentratii diverse, iar forma de administrare variaza de la guma de mestecat la plasturi, spray nazal. "Rolul lor este de a reduce simptomele de sevraj ce apar in momentul opririi administrarii drogului. Aceste medicamente isi fac efectul doar dupa ce se intrerupe fumatul, iar efectul nu este de greata la vederea tigarilor ori de diminuare a nevoii de fumat. Din nefericire, aceste produse nu sunt inregistrate in Romania si ele pot fi achizitionate doar din strainatate", a mai spus dr. Magdalena Ciobanu. Vareniclina este un alt medicament ce urmeaza sa apara pe piata internationala in urmatorii doi ani. El se leaga specific de receptorul de nicotina, blocand actiunea nicotinei inhalate din tigara si interferand astfel cu efectul de recompensa a fumatului. Vaccinul antinicotinic este studiat si el in ultimii 10 ani si se pare ca nu mai este mult pana la obtinerea produsului final. Principiul este urmatorul: nicotina este o molecula mica ce poate depasi bariera hematoencefalica. Daca se introduce o cantitate mica de nicotina modificata (vaccinul), se genereaza raspuns imun specific (producerea de anticorpi fata de o anumita parte a nicotinei).
Metodele naturiste tip acupunctura, homeopatie, reflexoterapie, fitoterapie sunt foarte populare - mai ales in Romania -, insa eficienta lor nu a fost dovedita stiintific. Atat timp cat metoda nu ii afecteaza sanatatea ori bugetul, iar fumatorul crede in ea, singura retinere in a urma astfel de terapii este ca fumatorul sa nu se descurajeze, sa nu-si piarda increderea in sine. Tratamentul dependentei psihocomportamentale si a celei sociale apartine psihologului. Este vorba de realizarea unui plan si invatarea unor tehnici care sa il ajute pe fumator sa se adapteze noului sau mod de viata.
In 5-6 secunde ajunge in creier
Nicotina se absoarbe in cavitatea bucala si ajunge in creier dupa 5-6 secunde. Substanta traverseaza bariera hematoencefalica si ajunge intr-o anumita zona din creier - centrul placerii si al recompensei. Astfel, se leaga de anumiti receptori specifici si are loc o succesiune de procese, rezultand endorfinele - substante care te fac sa te simti bine. Apare senzatia de placere, de satisfactie. Nicotina este distrusa si se elimina prin rinichi. Nivelul scade si apare din nou nevoia de a fuma", a explicat dr. Magdalena Ciobanu. Efectele asupra organismului sunt nemumarate: se produce ingustarea vaselor de sange la nivelul creierului, apare contractia vaselor inimii (dureri anginoase), intretine ulcerul, apar tulburari de erectie, afecteaza fatul in cazul femeilor insarcinate, degradeaza tenul si duce la aparitia prematura a ridurilor. In fumul de tigara se gasesc circa 40 de substante cancerigene care se depun la nivelul plamanilor, crescand astfel sansele cancerului pulmonar.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro