STUDIU . In numarul din februarie al revistei Epidemiologia Cancerului, Biomarkeri si Preventie1 a fost publicat un studiu ce arata ca mai mult de 6 ore de exercitii fizice saptamanal scad riscul de cancer de san invaziv cu 23%. Studiul a fost realizat pe mai mult de 15 000 de femei din Massachusetts, New Hampshire si Wisconsin. Au fost studiate 7630 de cazuri control (fara cancer) , 1689 cu cancer in situ (cancer incipient) si 6391 de cazuri ca cancer invaziz. Varsta femeilor cuprinse in studiu este intre 20-69 de ani. S-au raportat activitatea recreationala si ocupationala de-a lungul vietii, precum si intensitatea acesteia. Cercetatorii au constatat ca o femeie ce efectueaza cel putin 6h de activitate fizica recreationala are sansa de a face cancer de san invaziv cu 23% mai mica comparativ cu o femeie care nu are nici un fel de activitate fizica recreationala (in medie, valoare extrema a scaderii riscului fiind 35%). Concluzia cercatatorilor : pentru majoritatea femeilor, activitatea fizica recreationala scade riscul de cancer invaziv al sanului.
CONTEXTUL ACTUAL : Cancerul de san este cel mai frecvent diagnosticat cancer la femei. Societatea Americana de Cancer (ACS) estimeaza ca in SUA, in 2007, la femei vor fi diagnosticate 178480 de cazuri noi de cancer de san invaziv si 62030 de cancere in situ, iar la barbati 2030 de cazuri. Se estimeza ca vor muri prin cancer de san 40460 de femei si 450 de barbati in 2007.2 Cancerul de san este o problema sociala importanta, intrucat desi ucigasul numarul 1 al femeilor este boala de inima, cancerul de san reprezinta cea mai mare ingrijorare a femeilor din lumea occidentala. Intr-un studiu al womenresearch.org, 22,4 % dintre femeile intrebate au raspuns ca se tem cel mai mult de cancerul de san, fata de 9,7 % cat au indicat pe primul loc boala de inima. De fapt, aceasta contradictie majora este datorata si tratament al cancerului de san, ce presupune adesea mastectomie (indepartatea chirurgicala a sanului afectat), ce adesea se insoteste de traume psihice.
EXPLICATII STIINTIFICE: Exercitiile fizice scad nivelele de insulina si leptina, precum si rezistenta la insulina. Totodata ele echilibreaza sistemul hormonal, mai ales activitatea estrogenica. Starea de bine ce apare in urma exercitiilor este datorata endorfinelor, substante puternice sintetizate in creier ce imbunatatesc imunitatea si activitatea celulelor NK(natural killer). Celulele NK recunosc si distrug celulele canceroase ce se formeaza in organism, dar si virusuri sau bactetii. De aceea exercitiile fizice scad riscul de viroze sau infectii bacteriene. ACS recunoaste si alti factori ce scad riscul de cancer de san invaziv cum ar fi : greutate normala, cu indice de masa corporal 18,5-24,9sIMC=H(cm) /G (kg) *G (kg)t , alaptarea la san si o dieta corespunzatoare, cu cel putin 5 portii de fructe si legume(1 portie = 100 grame sau 1 mar mediu sau 100 de grame de legume = brocolli, conopida, spanac, morcov, sfecla rosie, telina, varza, etc.) pe zi, diminuarea cantitatii de carne rosie in favoarea celei albe si eliminarea alimentelor procesate(zahar alb, faina alba, ulei rafinat, margarina = grasimi vegetale hidrogenate dulciuri,etc) in favoarea celor neprocesate(fructe si legume proapete, cereale integrale neindulcite cu zahar) . Concluzie : o ora de exercitii fizice moderat-intense efectuata zilnic este un mijloc simplu si eficient poate scadea semnificativ riscul de cancer san invaziv. Bibliografie : 1)Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 16, 236-243, February 1, 2007. Lifetime Recreational and Occupational Physical Activity and Risk of In situ and Invasive Breast Cancer