Carnea prajita la aragaz degaja substante cancerigene
Sănătate · Stiri / 18.02.2010

Prajirea carnii la aragaz este mai periculoasa si elibereaza mai multe substante cancerigene decat prin prepararea ei pe plita electrica, informeaza publicatia britanica DailyMail.

Prajirea carnii la aragaz este mai periculoasa si elibereaza mai multe substante cancerigene decat prin prepararea ei pe plita electrica, informeaza publicatia britanica DailyMail.

 

Specialistii dau vina pe fumul pe care il degaja uleiul incins care elibereaza particule cancerigene.

Cercetatorii au examinat particulele eliberate de fumul produs in urma prajirii a 17 bucati de carne in margarina sau ulei de soia. Rezultatele care atesta faptul ca prajitul la aragaz ne expune la mai multe substante toxice au fost publicate in jurnalul "Occupational and Environmental Medicine".



Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare avertizeaza asupra procesului de prajire a carnii, precizand ca trebuie evitata cu orice pret carbonizarea alimentelor, deoarece "se distrug proteinele, zaharurile, lipidele si se genereaza substantele toxice, cancerigene. Grasimile se descompun in compusi toxici prin tratamente termice agresive si sunt greu digerabile devenind extrem de periculoase pentru sanatate". Potrivit specialistului in nutritie, uleiul de floarea soarelui nu este recomandat pentru prajirea alimentelor pentru ca nu este rezistent la incalzire si are un punct de fum scazut.

 
"Potrivite pentru prajire sunt grasimile vegetale, uleiul nehidrogenat de palmier, uleiul de arahide, uleiul de masline sau grasimi animale, untura, unt sub forma de ghee",
sustine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

 

Credit foto: dailymail.co.uk 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro