Din pacate, din cauza lipsei de educatie poate, avem de multe ori intentia de a lasa pe ultimul plan sanatatea orala, considerand ca nu ne afecteaza atat de mult calitatea vietii.
Daca nu ne doare in fiecare zi o masea, inseamna ca nu e chiar o problema ca dintii nostri nu sunt chiar atat de sanatosi. O conceptie mai mult decat gresita. ”Simptome, perceptia privind propria sanatate orala si necesitatea de tratament stomatologic, din punctul de vedere al pacientului, sunt dimensiuni importante si masurabile ale calitatii vietii, in relatia cu sanatatea orala”, explica medicul stomatolog, dr. Ligia Muntianu, Smile Focus.
In prezent este recunoscut ca si componenta importanta a sanatatii, impactul afectiunilor orale si al tratamentului asupra perceptiei individului privind relatia dintre starea de sanatate orala si calitatea vietii.
Ca sa ne facem o idee asupra felului in care ne este afectata calitatea vietii sanatatea orala, o sa amintim mai jos cateva aspecte:
1. Dureea care impiedica realizarea activitatilor zilnice
2. Limitatea deschiderii gurii
3. Disfunctie masticatorie
4. Alterarea gustului
5. Disfunctie fonatoriei
6. Tulburari de glutitie
7. Disfunctii psiho-sociale (evitarea contactelor personale si scaderea increderii in sine).
”Durerea cronica si durerea acuta conduc la reducerea functionalitatii orale. Durerea cronica este un factor cu impact deosebit asupra calitatii vietii deoarece prin persistenta durerii creste stresul fizic si emotional. Exista chiar repercusiuni din punct de vedere economic, individul cu dureri severe tinde sa intrerupa temporar sau sa inceteze anumite activitati zilnice: lipseste de la serviciu, evita sa socializeze cu prietenii sau familia, nu se prezinta la medic pentru consult de specialitate sau tratament, evita anumite alimente care declanseaza durerea