Bonviva - singurul tratament lunar pentru osteoporoza
Bonviva este primul medicament pentru tratamentul osteoporozei postmenopauza care trebuie administrat o data pe luna, adica femeile care se confrunta cu aceasta problema vor putea sa ia numai 12 tablete pe an. O tableta, usor de inghitit cu o doza de 150 mg pentru administrare lunara va costa 138,4 RON (tratamentul lunar).
Lansat de Roche si GlaxoSmithKline (GSK), Bonviva reprezinta o “salvare” pentru paciente, deoarece urmeaza tratamentul mai usor si adera mai repede la el. In cazul osteoporozei, care este o boala cronica cu cat te tratezi mai corect si timp indelungat, cu atat masa osoasa se mentine si nu apar fracturi de diverse oase, in principiu vertebrale sau de sold.
Un recent studiu care sumarizeaza date clinice din SUA si Europa, prezentat pentru prima data la Congresul European privind Aspectele Clinice si Economice in Osteoporoza si Osteoartrita (European Congress on Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis and Osteoarthritis – ECCEO), a evidentiat faptul ca peste 70% din femeile la menopauza, suferind de osteoporoza, prefera o singura doza de medicatie pe luna, terapie considerata mai convenabila decat administrarea o data pe saptamana.
“Bonviva este primul si singurul bisfosfonat cu administrare lunara, care si-a dovedit eficacitatea in tratamentul osteoporozei postmenopauza. Cu numai 12 tablete pe an, in loc de 52 sau 365, Bonviva elibereaza pacientii de grija frecventa de a-si lua medicatia. Administrata o data pe luna, Bonviva ajuta pacientele cu osteoporoza sa continue terapia, primind astfel protectia de care au nevoie si ofera pacientelor libertate, un tratament mult mai comod si mai usor de acceptat”, informeaza Prof. Dr. Horatiu Bolosiu.
Contraindicatiile medicamentului Bonviva: ca si alti bifosfonati administrati oral, poate determina tulburari digestive superioare cum ar fi disfagie, esofagita si ulcere esofagiene sau gastrice.
Bonviva (cunoscuta in SUA ca Boniva) a fost aprobat de FDA (Food and Drog Administration) in martie 2005. Osteoporoza afecteaza aproximativ 75 de milioane de persoane in Europa, Statele Unite ale Americii si Japonia si se estimeaza ca numarul persoanelor cu osteoporoza se va dubla in urmatorii 50 de ani.