Acuitatea auzului scade la din ce in ce mai multi oameni trecuti de varsta de 30 de ani, ceea ce nu se intampla la generatiile trecute, sustin specialistii americani, citati de site-ul LiveScience.
Vinovate de aceasta situatie sunt si dispozitivele silentioase care ne-au invadat viata: telefoanele mobile sau zgomotele emise de dispozitivele casnice ori de cele de la locul de munca (computere, aparate de aer conditionat etc.).
Calitatea auzului poate fi influentata si de diverse evenimente stresante prin care trecem, completeaza medicii romani specializati in ORL.
Efectul „picatura chinezeasca”
„In timp, zgomotele mici si repetate afecteaza celulele si nervul auzului. Dupa o perioada de expunere, acestea cedeaza. Afectarea depinde insa de sensibilitatea nervului la fiecare persoana, de zestrea genetica”, afirma Elena Latcan, medic primar ORL la Centrul de Diagnostic si Tratament „Dorobanti” din Bucuresti.
Ea ofera ca exemplu cazul unei dactilografe de 35 de ani din Capitala care lucra la tribunal si, din cauza zgomotului facut de masina de scris, a surzit.
„Pe masura ce imbatranim, pierdem capacitatea de a detecta frecventele inalte. Majoritatea celor trecuti de 30 de ani nu mai pot auzi sunete mai mari de 16 kilohertzi”, completeaza Christopher Wanjek, pe site-ul LiveScience.
Aceasta constatare a dus la descoperirea unui dispozitiv numit Mosquito, care emite un sunet pe care doar tinerii il pot auzi si care a fost folosit in Marea Britanie pentru a-i speria pe huliganii ce furau din magazine. Mai nou, in SUA, Mosquito a devenit MP3 si este downloadat de tineri pe telefoane mobile pentru ca profesorii sa nu auda cand le suna telefoanele.
„Auzul se pierde in mod natural din cauza varstei. Insa exista si multe situatii in care accelerarea pierderii auzului apare din cauza zgomotului.
Faptul ca multi dintre cei trecuti de 30 de ani nu pot auzi sunetul Mosquito este cauzat de expunerea la zgomote, nu doar de varsta”, afirma Christopher Wanjek.
Infectiile si stresul pot afecta urechea
Diverse socuri prin care trecem (decesul cuiva din familie, pierderea locului de munca, discutii in contradictoriu) pot cauza si ele slabirea auzului.
„In astfel de momente pe vasele se sange care hranesc nervul auzului se produc spasme ce intrerup circulatia spre nerv. Acesta este foarte sensibil la lipsa de oxigen si sufera”, spune dr. Latcan.
Pentru a putea trata din timp orice problema de auz ar trebui ca dupa varsta de 30 de ani sa faceti anual o audiograma. In plus, trebuie tratata din timp orice afectiune infectioasa care are legatura cu urechea.
„O infectie in nas sau in gat se poate transmite intr-o faza secundara spre ureche si poate afecta calitatea auzului”, afirma Elena Latcan. Ea recomanda multa atentie si in cazul copiilor, care in urma unor sinuzite tratate inadecvat, spre exemplu, pot ramane cu deficiente de auz.