Transplantul de ficat cu numarul 100 din Romania s-a realizat in noaptea de vineri spre sambata, la Institutul Fundeni din Capitala, de o echipa de medici condusa de profesorul Irinel Popescu. Beneficiara ficatului este o doctorita ginecolog din Buzau, iar donatorul un tanar de 19 ani din Iasi, care in urma unui accident a ajuns in moarte cerebrala.
Pentru prima data in ultimii ani numarul donatorilor de organe din Romania a crescut in 2006, afirma specialistii Agentiei Nationale de Transplant (ANT). Anul acesta au fost deja 19 donatori, un numar dublu fata de 2005.
Doctorita bolnava de hepatita B si ciroza
Medicul ginecolog din Buzau care a primit ficatul tanarului de 19 ani suferea de hepatita B, iar din anul 2000 si de ciroza.
"Pacienta era pe lista de asteptare si a fost aleasa conform prioritatilor. Operatia a decurs fara probleme. Am vizitat ieri bolnava si se simte foarte bine", ne-a explicat profesor doctor Dan Tulbure, medicul anestezist care a participat la operatie. Bolnava poate vorbi, dupa ce ieri i-au fost scoase tuburile postoperatorii.
Interventia chirurgicala a fost facuta de o echipa condusa de medicul Irinel Popescu si este transplantul de ficat cu numarul 100 realizat in Romania. Primul s-a facut in 1997, pana in anul 2000 s-a facut doar cate o astfel de operatie pe an, iar de atunci s-au realizat restul transplanturilor.
Si rinichii au fost prelevati
Tanarul de 19 ani de la care a fost prelevat ficatul a ajuns in moarte cerebrala in urma unui accident de circulatie, in care a suferit un traumatism sever.
"I-au mai fost prelevati rinichii (unul a ramas la Iasi, iar altul a fost adus la Bucuresti pentru a fi transplantat). Inima nu indeplinea conditiile necesare pentru a fi prelevata", ne-a explicat directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, medicul Victor Zota.
El afirma ca, pentru prima data in ultimii ani, transplantul de organe din Romania a cunoscut o "revigorare". In acest an au fost 19 donatori, in timp ce in ultimii doi ani nu au fost mai mult de zece anual.
"Exista preocupare mai mare pentru transplant, s-a pus pe picioare ANT, iar spitalele primesc fonduri daca au donatori", mai spune Victor Zota. In ultimele doua cazuri in care au aparut donatori de organe, transportarea acestora s-a facut cu avioane de mici dimensiuni apartinand Scolii Superioare de Aviatie Civila, si nu cu elicoptere ca pana acum. Asta permite scurtarea timpului de transport.
"Vineri, de la Iasi la Bucuresti, am facut o ora si 20 de minute, in conditiile in care vremea era urata. Asta nu ar fi fost posibil cu elicopterul", afirma directorul executiv al ANT.
Deficit
Peste 1.000 de romani asteapta un organ
In acest moment, pe listele de asteptare pentru transplant sunt peste 1.000 de persoane. "Cei mai multi romani asteapta un rinichi, peste 1.200, alti 100 au nevoie de un transplant de ficat si peste 60 de o inima", afirma seful ANT, Victor Zota.
Donarile actuale acopera o mica parte din necesar, insa specialistii spun ca situatia va fi mai buna dupa ce va fi pus la punct un sistem de urmarire a potentialilor donatori si spitalele vor fi pregatite pentru asta.
Pentru prima data in tara noastra s-au realizat aproape 80 de transplanturi de maduva. Daca anul trecut au fost posibile doar 20 astfel de operatii, anul acesta s-au facut deja peste 80 in spitale din Bucuresti, Targu-Mures si Timisoara.