Oasele maxilare prea mici pentru a putea face posibila punerea unor implanturi dentare pot fi alungite cu ajutorul unui nou dispozitiv. Acesta se monteaza sub anestezie locala sau ge-nerala, iar operatia dureaza aproxi-mativ o ora. Pretul interventiei variaza intre 200 si 1.500 de euro.
Incizie prin obraz
Metoda se aplica celor care si-au pierdut dintii in urma unei extractii, a paradontozei sau a unei tumori a osului, dar si celor care sufera de malformatii congenitale ale oaselor craniului si care nu mai pot beneficia de implanturi deoarece osul maxilarului este prea mic. La copiii fara malformatii, interventia se face numai daca acestia au suferit traumatisme ce au dus la pierderea dintilor.
"Se monteaza dispozitivul de elongare perpendicular pe os, se lasa in pozitie fixa timp de sapte zile pentru a incepe vindecarea osoasa, dupa care se tractioneaza cu un milimetru pe zi, pana se obtine marirea dorita. Dupa aceasta, aparatul se blocheaza iar in pozitie fixa si se lasa patru saptamani pentru osificare", explica dr. Tudor Georgescu, medic specialist in chirurgie maxilo-faciala.
Daca osul se afla in partea posterioara a gurii, operatia se face din exteriorul obrazului, printr-o incizie de maximum cinci milimetri. Plasarea dispozitivului dureaza aproximativ o ora in cazuri complicate, cum sunt malformatiile, timpul prelungindu-se pana la patru-cinci ore. Interventia se face sub anestezie locala sau generala, in functie de pacient sau de complexitatea operatiei.
Pretul variaza intre 200 si 1.500 de euro
Pregatirea pentru operatie consta in tratarea tuturor dintilor bolnavi pentru eliminarea focarelor de infectie. "Inainte de interventie, se trateaza toate cariile, se scot dintii irecuperabili care vor trebui inlocuiti si se igienizeaza cavitatea bucala prin indepartarea tartrului", precizeaza dr. Georgescu.
Singura restrictie pe care o impune o astfel de interventie consta in eliminarea din alimentatie, in perioada tratamentului, a produselor tari. Pretul interventiei variaza intre 200 si 1.500 de euro si se poate face la Spitalul Clinic Coltea din Capitala. Dispozitivele se fabrica numai in strainatate, iar pretul lor este foarte mare.
"Un singur aparat costa aproximativ 1.500 de euro. Atunci cand il avem noi, pacientul plateste doar 200-300 de euro, pretul aparatului fiind suportat prin fundatia Euro Action. Daca nu il avem, pacientul este nevoit sa-l plateasca", mai spune dr. Georgescu. Din cauza pretului prea mare, in Bucuresti s-au facut doar zece elongatii dentare in ultimii sase ani.