Medicamentele in timpul sarcinii
De la catastrofa datorata thalidomidei, care a produs, la inceputulanilor '60, malformatii esentiale la unii nou-nascuti, in intreaga Europaoccidentala, controalele privind medicamentele administrate femeilorinsarcinate s-au intensificat in mod semnificativ. Totusi, din motiveetice, tehnice si financiare, sunt rare cazurile in care medicamentelesunt testate la femeile insarcinate, inaintea comercializarii.
Cunoasterea efectelor provocate de aceste medicamente este, deci,relativ putin cunoscuta si evolueaza foarte incet. Ce medicamente potfi administrate in cursul sarcinii? In general, se recomanda ca femeileinsarcinate sa nu ia nici un fel de medicament. Si totusi, in toateclinicile prenatale din lume sunt distribuite cantitati insemnate demedicamente in timpul sarcinii.
Este uimitor sa constatam ca anumite medicamente sunt, sau au fostpropuse recent in tarile in curs de dezvoltare de catre producatoricu indicatii referitoare la sarcina, fara nici o dovada a eficientei:vitamina E propusa in cazul "riscului de nastere prematura si prevenirea avorturilor obisnuite"; o asociere cinarizina si acefilina heptaminolpropusa pentru cazurile de "sarcina cu risc, avorturi succesive siinsuficienta a volumului uterin". Nici una dintre aceste indicatii nueste justificata stiintific.
Efectul unui medicament asupra fatului depinde de tipul medicamentului,de cantitatea pe care o ia mama, de durata tratamentului si de etapasarcinii. Intr-adevar, este posibil ca efectele nefaste ale medicamentelorsa nu apara dect dupa luni sau ani de la nasterea copilului.
Anumite tipuri de probleme sunt cunoscute si vor fi reproduse in celece urmeaza:
- Un medicament luat inaintea conceperii copilului poate afecta materialulgenetic, continut in spermatozoid si ovul. Din aceasta cauza, anumitemedicamente folosite de barbatii apti sau de femeile apte sa procreeze,pot induce un potential avortogen care va determina avortul spontan,sau pot dauna fatului chiar inainte de conceptie. Acest lucru se poateproduce, de exemplu, cu anumite tipuri de medicamente pentru tratareacancerului.
- Medicamentele luate in primul trimestru de sarcina, cand organele simembrele fatului sunt in formare, pot provoca malformatii congenitale,sau asa numitele "defecte de la nastere".
- In timpul celorlalte doua trimestre de sarcina, anumite medicamentepot avea efecte toxice asupra fatului in dezvoltare. Tetraciclina, deexemplu, luata in prima jumatate a perioadei de sarcina, poate incetinicresterea osoasa, poate impiedica formarea normala a smaltului dentarprovocand schimbarea culorii dintilor sau aparitia petelor.
Cand exista probleme grave de sanatate care ameninta viata mamei in cursulsarcinii, sau viata fatului, este esential sa se ia medicamente. Deexemplu, in cazul malariei, a tuberculozei si a altor infectii gravein hipertensiune, diabet, astm, cancer, epilepsie. Pentru aceste boliefectele pozitive ale medicamentelor sunt mai importante decat risculpotential pentru fat. In alte conditii, cel ce se ocupa de ingrijireafemeii insarcinate poate stabili faptul ca riscul unui medicamentadministrat este foarte mic si/sau faptul ca simptomele de care suferaviitoarea mama sunt atat de neplacute (de exemplu, in cazul greturilor dedimineata), incat utilizarea medicamentelor este justificata. Desigur,anumite medicamente sunt necesare in mod normal in cursul sarcinii,pentru ca posibilitatea de a naste un copil sanatos sa fie cat maimare. Vitaminele, cum ar fi acidul folic si substantele minerale, cumar fi inlocuitorii fierului, intra toate in aceasta categorie. In dozenormale, aceste medicamente nu au, in principiu, un impact negativ asuprafatului.
Este mai bine ca in cursul sarcinii sa se evite autoadministrareamedicamentelor (medicamente pe care femeia insarcinata a decis sa leia fara sfatul unui specialist) si prescrierea de medicamente pentrusimptome minore sau de scurta durata, cum ar fi greata de dimineata,durerile de cap, sau simplul guturai. Aceste medicamente trebuie luatenumai daca sunt prescrise de medic si eliberate, pe baza de reteta,de policlinici. In aceste cazuri, in care sanatatea sau viata mameinu sunt serios amenintate, riscurile pentru fat pot fi mult mai maridecat efectele benefice asupra mamei. Este bine sa se evite, totodata,si substantele cunoscute ca fiind periculoase pentru fat dar care,in general, nu sunt considerate medicamente - cofeina, alcoolul,tutunul. Abuzul de etanol (in bauturile alcoolizate), de exemplu, poateprovoca un sindrom de alcoolism la fat si o grava intarziere mentala.
Grupa 1 - Recunoscute in general ca sigure: putine medicamenteau fost testate pentru a fi considerate un factor de risc in cursulsarcinii. Totusi, informatiile referitoare la anumite medicamente suntaproape sigure pentru a justifica increderea medicului si a pacientului.
Grupa 2 - Relativ sigure: medicamentele din aceasta grupa nu au fostcomplet testate pe om in timpul sarcinii, insa experimentele pe animalenu au relevat efecte nocive. Utilizarea lor este relativ sigura dar potapare probleme necunoscute.
Grupa 3 - Siguranta utilizarii nu este dovedita la oameni: unelemedicamentele din aceasta grupa nu au fost testate nici pe oameni nicipe animale; in cazul altora experimentele pe animale au demonstrat casunt riscante. Daca este neaparat necesar, un medicament din aceastagrupa poate fi folosit.
Grupa 4 - Risc demonstrat pentru fat: Medicamentele din Grupa 4 sunt celedespre care se stie sigur ca determina probleme in momentul sarcinii sijustifica masuri sporite de precautie.
Diazepamul - administrarea acestuia in primul trimestru de sarcinasporeste riscurile aparitiei defectelor din nastere. Pe de alta parte,utilizarea cronica a diazepamului in timpul sarcinii, poate duce ladependenta fizica si la simptome de sevraj la noul-nascut. Grupa 4
Fenobarbital - determina fisuri palatine, malformatii ale inimii lanoul-nascut. Grupa 4
Paracetamolul - pare relativ sigur pentru femeile insarcinate. Grupa 2
Aspirina - s-a demonstrat ca provoaca defecte din nastere la animale,dar acest lucru nu a fost dovedit si la oameni. Cel mai mare riscpentru oameni apare in cursul celui de-al treilea trimestru de sarcina:utilizarea cronica, in doze mari a aspirinei, poate prelungi duratasarcinii, imbolnavirea sau moartea fatului datorita reducerii functieiplacentare daca sarcina este mult prelungita, si un travaliu dificil curisc sporit de hemoragie a mamei si a copilului mic dupa nastere. Grupa4 - utilizare cronica si in doze mari
Ibuprofen, Indometacin - Grupa 4, in cursul trimestrului trei
Penicilamina - Grupa 4
Tetraciclina si doxicilina - administrate sistematic in a doua jumatatea perioadei de sarcina, provoaca decolorarea dintilor, impiedica formareasmaltului si incetinesc cresterea oaselor fatului Grupa 4
Chinina a fost asociata si ea cu aparitia unor defecte din nastere(inclusiv surditatea permanenta) si cu nasterea unor feti morti, darriscul pentru fat trebuie evaluat in raport cu pericolul malariei,care poate avea efecte fatale, mai ales in cursul sarcinii. Grupa 4
Sulfamidele - trebuiesc evitate imediat inaintea nasterii din cauzariscului de icter la copil
Streptomicina - in cursul sarcinii provoaca surditatea copilului Grupa 4
Metronidazolul - administrarea lui pentru tratarea infectiilor mai putingrave la femeile insarcinate este periculoasa, mai ales in primultrimestru de sarcina.
Alte antiinfectioase: Cloramfenicol; Etambutol; Gentamicina;Isoniazida+Rifampicina;Pirazinamida; Sulfatomexazol+Trimetoprim;Ketoconazol. Grupa 3
Numerosi agenti antineoplazici si imunosupresivi sunt cunoscuti ca fiindpericulosi pentru femeile insarcinate, mai ales in primele trei luniale sarcinii. Anomaliile la nastere au fost semnalate daca barbatul saufemeia au luat astfel de medicamente in momentul conceptiei. In privintatratamentului impotriva cancerului la femeile insarcinate, este bine sase astepte cat mai mult inaintea inceperii terapiei. Ideal ar fi sa seastepte cel putin 15 saptamani de gestatie.
Compusii cu iod necesari diagnosticului - iodul prezent in majoritateaaestora poate bloca functia tiroidiana a fatului
Vitamine - dozele foarte mari de vitamina A provoaca anomalii
Dezinfectante si antiseptice. Desi majoritatea antisepticelor aplicatepe piele nu au fost testate dupa toate criteriile la femeile insarcinate,in general nu se presupune ca aceste substante ar avea o actiune nefastaasupra fatului, mai ales daca sunt administrate pe portiuni intacte alepielii si pentru o perioada foarte scurta de timp.