Excesul ponderal dauneaza grav coloanei vertebrale
Sănătate · Ortopedie / 05.02.2010

Excesul in greutate poate sa aiba un impact daunator asupra coloanei vertebrale, mai ales asupra articulatiilor. Spre deosebire de muschi, care protejeaza articulatiile, greutatea in plus exercita o presiune si mai mare pe care articulatiile trebuie sa o sustina. Acest fapt afecteaza mai ales spatele si soldurile.

Excesul in greutate poate sa aiba un impact daunator asupra coloanei vertebrale, mai ales asupra articulatiilor. Spre deosebire de muschi, care protejeaza articulatiile, greutatea in plus exercita o presiune si mai mare pe care articulatiile trebuie sa o sustina. Acest fapt afecteaza mai ales spatele si soldurile.


Cand putem spune ca cineva este supraponderal?


WHO (World health organization – Organizatia mondiala a sanatatii) a facut o serie de masuratori exacte pe baza unor diferite studii: cresterea greutatii corporale si stratul de grasime se pot afla calculand indicele de masa corporala. In functie de rezultate putem afla in ce categorie de aflam. Formula de calcul este urmatoare: greutatea in kilograme se imparte la inaltime (calculata la patrat).


De exemplu, daca ai greutatea 55 kg si o inaltime de 1,70 indicele de masa corporale se calculeaza in felul urmator: patratul inaltimii tale: 1,70 x 1,70 = 2,89; se impart kilogramele la rezultatul obtinut: 55 impartit la 2,89 = 19,03. Acest rezultat reprezinta indicele masei corporale.

Daca numarul final este sub 25 inseamna ca ai o greutate normala, daca este peste 25 ai exces ponderal, iar cand vorbim de un indice mai mare de 30 inseamna ca persoana respectiva sufera de obezitate.

Corpul unei femei sanatoase nu ar trebui sa contina mai multe de 30% (si nu mai putin de 20%) grasime, iar in corpul unui barbat sanatos grasimea trebuie sa reprezinte 15-20% din corp.



Impactul greutatii corporale asupra spatelui


Datorita volumului crescut de tesut adipos, corpul nostru nu numai ca se deformeaza dar se reduce si flexibilitatea scheletului si capacitatea de miscare.

Oamenii cu exces de greutate, in special barbatii, depoziteaza cea mai mare parte din grasime la nivelul abdomenului. De aceea muschii lor abdominali isi pierd din rezistenta si nu mai sustin la fel de bine coloana. Coloana vertebrala, la randul ei devine mai vulnerabila fara sustinerea muschilor. Muschii abdominali sustin coloana atunci cand depunem un efort fizic, de exemplu atunci cand ridicam si transportam un obiect mai greu. Cand muschii abodominali sunt incordati, presiunea din zona abdominala creste, iar spatele preia si el din aceasta presiune.  



Efectele negative generate de excesul in greutate


Kilogramele in plus suprasolicita toate articulatiile care sprijina greutatea corpului, inclusiv pe cele ale coloanei vertebrale. Aceasta va duce la accentuarea curburilor ei (lordoza) si la accelerarea uzurii articulare. A fi supraponderal insemna a nu avea o conditie fizica buna, iar lipsa conditiei fizice predispune la aparitia durerii de spate.

Aparitia timpurie a osteoartrozei. Alunecarea discurilor intervertebrale care nu mai preiau la fel de bine socurile, ele functionand ca amortizoare pentru coloana vertebrala. Discurile intervertebrale se subtiaza, iar proeminentele osoase comprima terminatiile nervoase care parasesc canalul medular, provocand dureri si senzatii cum sunt întepaturile, furnicaturile sau amorteala. Intrucat coloana vertebrala este foarte solicitata si muschii abdominali nu reusesc sa o mai sustina, creste riscul aparitiei unor probleme acute la nivelul coloanei.


Slabirea si subtierea muschilor si sedentarismul au ca efect consumul redus al caloriilor, generand cantitati mari de grasime in organism.  

Persoanele supraponderale se confrunta timpuriu cu modificari degenerative la nivelul articulatiilor si a coloanei vertebrale. Cele mai distinctive schimbari apar la nivelul articulatiilor care trebuie sa sustina greutatea mai mare: partea lombara, genunchii, gleznele si soldurile.

Degenerarea articulatiilor si a coloanei vertebrale cauzeaza dureri cornice, reduce flexibilitatea si produce dizabilitati timpurii. In situatiile extreme se poate ajunge chiar si la operatii.

Astfel de probleme pot fi evitate efectuand exercitii fizice adecvate in mod regulat. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro