Mamografie? Da, mulțumesc!
Olivia Steer a spus asta. Este împotriva mamografiilor pentru că: “1,3 m-i-l-i-o-a-n-e de femei din America au fost fals diagnosticate și tratate cu metode chimice agresive și letale împotriva unui cancer de sîn pe care nu îl aveau! De către medici incompetenți sau diabolici, chiar!”
Întregul text îl găsiți pe site-ul ei, aici.
Să faci o astfel de afirmație și să instigi o populație întreagă să-și refuze dreptul la un examen clinic, nu este corect, dragă Olivia. Pentru că așa cum spuneai și tu, discutăm despre cazul unui medic oncolog, care a fost condamnat la 45 de ani de închisoare „pentru că a fraierit peste 500 de persoane că ar avea cancer, tratîndu-le cu citostatice toxice în valoare de 35 de milioane de dolari”.
Avem medici buni în România
Pe lângă faptul că avem niște medici extraordinari, îți mai spun un lucru: când știi că ai o problemă de sănătate atât de gravă, nu consulți doar un medic. Ci te duci și mai ceri părerea la încă doi. Mă gândesc eu că dacă unul vrea să câștige milioane de dolari, poate din ceilalți doi se găsește unul care să fie corect. Dar stai, în România nu e cazul pentru că medicii noștri sunt oricum prost plătiți.
Mamografie? Nu, mulțumesc.
Ecografie mamară, da. Căci, draga mea Olivia, femeile de vârsta mea trebuie să-și facă ecografie mamară anual, în schimb mama își poate face o mamografie. La fel, anual.
De ce trebuie să facem mamografie, respectiv ecografie?
Pentru că putem să ne salvăm propria viață, a fiicelor, a mamelor, a prietenelor noastre. Pentru că putem afla din timp dacă avem sau nu o problemă, pentru că prevenția e mai bună decât toate, pentru că ne oferim răgaz să cercetăm și să luăm cea mai bună decizie.
Ce este ecografia mamară și când o folosim?
Ecografia (ultrasonografia) este o metodă imagistică pentru a vedea organele-țintă. Ecografia în sine nu este periculoasă pentru sănătate (mai ales dacă ținem cont că sarcinile sunt urmărite printr-o astfel de metodă). În ceea ce privește țesutul mamar, ecografia este cea mai potrivită modalitatea pentru a diferenția un chist de un nodul (nodulul trebuie excizat chirurgical, chistul se tratează conservator).
Care este diferența între ecografie și mamografie?
Ecografia este destinată tuturor femeilor, chiar și fetelor aflate la pubertate sau femeilor însărcinate. Mamografia nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor sub 45 de ani din cauza iradierii la care ar fi expuse.
Încă de la pubertate și până la menopauză, sânii unei femei se schimbă din cauza fluctuației de hormoni, de aceea pot apărea senzații de sensibilitate și tumefiere premenstruală, infecții ale sânilor, afecțiuni ale mameloanelor, noduli mamari, chisturi, adenofibroame sau chiar și cancer, un cuvânt care o sperie atât de mult pe Olivia Steer. Cancerul poate fi identificat la timp dacă sânii se examinează periodic (75% dintre femeile care detectează cancerul mamar în faza incipientă se recuperează complet și am un astfel de exemplu în viața mea). Evident, lucrurile ar fi fost tragice dacă nu exista ecografia mamară anuală. Și da, mamografia nu poate detecta cancerul mamar întotdeauna, însă dacă medicul palpează sânul și consideră că există formațiuni suspicioase, poate solicita și o ecografie.
Dacă leziunea nu arată ca un simplu chist benign, medicul folosește un ac subțire pentru a aspira lichidul, iar apoi este examinat pentru a detecta celulele maligne. Există și posibilitatea ca nodulul să nu poată fi aspirat, situație în care se apelează la biopsie.
Tratamentul în cazul cancerului mamar depinde de foarte mulți factori, dintre care și faza în care este descoperit, însă de cele mai multe ori presupune o combinație de tratament chirurgical, hormonoterapie, chimioterapie și radioterapie.
Eu spun DA ecografiei mamare și încurajez fiecare femeie să facă asta!