Implanturile mamare cresc riscul pentru o formă rară de cancer
Deși sunt asociate cu o imagine pozitivă de sine și un look irezistibil, specialiștii consideră că implanturile mamare pot expune femeile la o formă de cancer a sistemului imunitar.
Majoritatea femeilor știu că există anumite riscuri asociate cu implanturile mamare cum ar fi cicatricile sau infecțiile, dar se pare că pot exista și efecte adverse mult mai grave. Potrivit unui raport publicat de NBC News, există o legătură între implanturile mamare și o formă rară de cancer.
Limfomul malign cu celule mari anaplazice, nonhodkin, (BIA-ALCL) este o formă rară de cancer al sistemului imunitar. Cel mai adesea BIA-ALCL se regăsește în țesuturile cicatrizate sau în fluidele din apropierea implanturilor, iar în situații mai grave se poate răspândi în tot organismul.
Vestea bună este că, deși este foarte rar, acest tip de cancer se poate vindeca rapid, potrivit dr. Richard Bleicher, de la departamentul de oncologie al Centrului Medical Fox Chase.
Situația în detaliu
Încă din 2011 a fost identificată o posibilă legătură între implanturile mamare și cancer, dar la momentul respectiv s-a considerat că este un risc foarte redus. „Cu ani în urmă se considera că există numai 1 caz la 1.000.000 de femei. Cu toate acestea, pe măsură ce s-a urmărit evoluția stării pacientelor și s-a deschis un registru oficial unde sunt trecute cazurile de cancer, s-a ajuns la concluzia că diagnosticul apare mult mai des”
, spune dr. Bleicher.
În 2016, Organizația Mondială a Sănătății a definit BIA-ALCL drept „un tip de limfom malign care poate apărea ca urmare a recurgerii la implanturile mamare”. În septembrie 2017 fuseseră deja înregistrate 414 cazuri de cancer BIA-ALCL, dintre care 9 paciente au decedat. Aceste rezultate arată că, deși acest tip de cancer este rar, a început să apară mai des. De asemenea, experții consideră că BIA-ALCL apare mai frecvent în cazul implanturilor texturate, față de cele care au o suprafață netedă. Nu se consideră că este un risc mai mare pentru implanturile cu silicon față de cele pe bază de soluție salină.
Cazurile înregistrate au primit acest diagnostic într-un interval de 7-8 ani de la realizarea procedurii. „O femeie care decide să recurgă la implanturile mamare trebuie să cunoască simptomele caracteristice pentru a le semnala medicului”, recomandă dr. Bleicher.
Care sunt simptomele BIA-ALCL?
Sunt destul de ușor de observat pentru că se manifestă sub formă de umflături și dureri localizate în imediata apropiere a implanturilor. În timpul consultului medicii observă de obicei lichid acumulat în jurul implantului, iar unele paciente au observat și îngroșarea pielii în acea zonă.
„Dacă observi umflarea, ulcerațiile sau mărirea sânilor, mai ales dacă a trecut mai mult de un an de la efectuarea procedurii, este foarte important să discuți cu medicul chirurg”, spune dr. Bleicher.
Ar trebui să-ți scoți implanturile ca să fii în siguranță?
Nu, potrivit specialiștilor, poți păstra implanturile, dacă mergi la control în mod regulat și ești atentă la orice simptom problematic.
„Această formă de cancer nu a fost identificată decât în cazul pacientelor care suferă de dureri, umflături sau asimetrie a sânilor încă din perioada imediat următoare procedurii. Nu este recomandată înlăturarea implanturilor pentru pacientele care se simt foarte bine”, spune dr. Bleicher.
Deși nimănui nu-i place să se gândească la riscul de cancer indiferent cât de rar ar fi, trebuie să conștientizăm că riscul nu este foarte mare. „Este adevărat că au existat decese provocate de BIA-ALCL în rândul femeilor care au ales implanturile mamare, dar majoritatea cazurilor pot fi tratate și de obicei tumoarea este localizată în zona din apropierea implantului. Prin înlăturarea țesutului îngroșat și a implantului cancerul de acest tip este vindecabil, iar femeile nu ar trebui să se îngrijoreze excesiv”, recomandă dr. Bleicher.
În concluzie, dacă ai implanturi mamare și observi dureri sau umflături trebuie neapărat să te adresezi medicului. Dacă totul este în regulă poți sta liniștită pentru că nu este un tip de cancer fără simptome.