Alimentaţia sănătoasă precum şi evitarea sedentarismului constituie fondul pentru prevenţia oricărei boli, susţin specialiştii. Această recomandare este valabilă şi în cazul cancerului mamar.
Alimentaţia sănătoasă precum şi evitarea sedentarismului constituie fondul pentru prevenţia oricărei boli, susţin specialiştii. Această recomandare este valabilă şi în cazul cancerului mamar. Potrivit oamenilor de ştiinţă, dietele bogate în grăsimi din timpul adolescenţei cresc riscul de cancer de sân la maturitate, chiar şi la fetele care nu au probleme cu greutatea.
Această descoperire a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan. "Perioada pubertăţii este crucială pentru că atunci încep să se dezvolte glandele mamare. În studiile pe animale am observat că o dietă bogată în grăsimi favorizează producerea de inflamaţii la nivelul glandelor mamare, fapt ce poate duce la dezvoltarea tumorilor la vârstă adultă,
Studiul s-a bazat pe descoperirile anterioare ale echipei de cercetători potrivit cărora progesteronul activează gene care produc inflamaţii la nivelul glandei mamare, iar aceste inflamaţii pot reprezenta un factor cheie în dezvoltarea tumorilor. Cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în grăsimi în timpul pubertăţii are efecte similare cu ale progesteronului. "Înţelegând modul în care sunt activate aceste gene ne-a făcut să suspectăm că şi dietele bogate în grăsimi pot favoriza dezvoltarea tumorilor la nivelul sânului. Se pare că ambele procese produc inflamaţii la nivelul glandelor mamare,
Având în vedere că schimbările au loc în timpul pubertăţii, efectele pot apărea pe termen lung, scrie ScienceDaily. Pubertatea reprezintă perioada maximă de creştere şi dezvoltare a unui individ, modificările datorate alimentaţiei şi modului de viaţă având un impact puternic. O alimentaţie necorespunzătoare poate cauza dezechilibru hormonal, modificări de greutate sau chiar declanşă diverse boli.
Echipa de specialisti plănuieşte să continue cercetările pentru a stabili exact cum influenţează dieta din timpul pubertăţii sănătăţii.
La nivel mondial, cancerul de sân constituie a două cauza de deces prin cancer la femei, iar în România este cea mai frecvenţă formă de cancer diagnosticată la femei şi prima cauza de deces prin cancer în rândul acestora.
Alimente de evitat!
Pentru a reduce riscul de cancer de sân, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îţi recomandă să eviţi:
- alimentele cu densitatea energetică mare (care au mai mult de 100 kcal/100 g): produsele de patiserie, dulciurile, produsele de tip junk food;
- produsele cu încărcătură glicemica foarte mare, de exemplu, prăjiturile;
- grăsimile hidrogenate şi parţial hidrogenate (margarină);
- frunctele şi legumele preparate sub formă de dulceţuri, gemuri sau compoturi;
- prajelile;
- conservanţii, colorantii artificiali, aditivii alimentari în general;
- prepararea şi încălzirea mâncărurilor la cuptorul cu microunde;
- carnea roşie;
- fumatul - cu toate că mulţi cercetători afirmă că nu s-a stabilit până în prezent o legătură precisă între fumat şi cancerul la sân, fumatul sensibilizează întreg organismul şi astfel predispune la diferite tipuri de cancer;
- consumul de alcool.
Cancerul mamar este o boală în care celulele maligne se formează în ţesuturile sânului. Cele mai multe cazuri de cancer de sân sunt descoperite în jurul vârstei de 50 de ani, însă numărul femeilor tinere care suferă de această afecţiune este în creştere. Depistarea cancerului de sân se efectuează prin autopalpare (femeia îşi examinează sânii în fiecare luna), examen medical anual (de către ginecolog), dar mai ales prin mamografie.