Ochi uscați și mâncărime - Ce trebuie să faci?
În fiecare zi ai o senzație de ochi uscați și mâncărime? Descoperă ce trebuie să faci pentru a te simți mai bine.
Usturimea și uscarea excesivă a ochilor pot fi extrem de deranjante și nu îți vor permite să te bucuri de activitățile tale preferate sau să găsești soluții rapide pentru problemele pe care le ai de rezolvat. Nici machiajul nu îl vei putea aplica dacă ai probleme cu ochii și starea de oboseală se va accentua. Din acest motiv este foarte important să te adresezi unui specialist atunci când ai senzația de ochi uscați și mâncărime. Chiar dacă nu îți face plăcere să mergi la oftalmolog, de multe ori poți preveni probleme mai grave dacă efectuezi un consult la timp. De asemenea, există remedii simple și rapide pe care le poți aplica până când ai ocazia să mergi la consult. Nu te lăsa amăgit de impresia că ar putea să-ți treacă de la sine pentru că ochii te-ar putea ustura și mai rău dacă nu iei măsuri.
Iată cum poți reduce disconfortul cauzat de ochi uscați și mâncărime:
1. Folosește lacrimile artificiale
Lacrimile artificiale pot fi utile în cazurile de gravitate medie deoarece suplimentează lacrimile produse de ochi în mod natural. Cel mai bine este să alegi produse care nu conțin conservanți pentru a reduce riscul de noi iritații.
Ai grijă să nu confunzi lacrimile artificiale cu picăturile de ochi împotriva înroșirii. Acest tip de picături are drept efect constricția vaselor de sânge, dar îți poate accentua sindromul de ochi uscat, iar roșeața va reveni de îndată ce va trece efectul produsului. Din cauza felului în care acționează aceste produse ochii vor deveni mai roșii după ce trec efectele, astfel încât vei avea nevoie de o cantitate mai mare de produs în continuare, intrând într-un cerc vicios.
2. Aplică o compresă călduță în fiecare zi
În unele cazuri sindromul de ochi uscat este cauzat de o producție excesivă de sebum la nivelul pleoapelor. Dacă porii se astupă, ai putea avea probleme cu ochii uscați sau senzația de mâncărime. Potrivit specialiștilor, este indicat să pui comprese călduțe pe pleoape în fiecare zi pentru a preveni simptomele neplăcute și infecțiile. Căldura medie aplicată la nivelul pleoapelor va normaliza cantitatea de sebum și previne inflamațiile. Aplică pansamente sterile sau dischete demachiante înmuiate în puțină apă călduță în fiecare seară pentru a avea grijă de aspectul ochilor. În același timp, este o ocazia ideală să te relaxezi 15 minute și să uiți de momentele stresante care au apărut de-a lungul zilei.
3. Poartă ochelari de soare chiar dacă nu este o zi foarte însorită
În urma studiilor efectuate s-a constatat că ochelarii de soare sunt utili în fiecare zi, chiar dacă nu este foarte soare. Indiferent dacă este frig sau cerul s-a înnorat, ochelarii de soare te vor proteja împotriva vântului, care poate provoca lăcrimarea ochilor și senzația de uscare. De asemenea, previn efectele nocive ale razelor ultraviolete, diminuează riscul de keratită și cataractă. Nu trebuie să exagerezi și să începi să-i porți tot timpul, dar, de fiecare dată când te deranjează condițiile atmosferice, este o idee bună să ai o pereche de ochelari de soare în geantă.
4. Folosește un umidificator
Dacă mediul în care îți petreci cea mai mare parte a timpului are un aer foarte uscat, problemele oculare se pot agrava. Umiditatea adecvată reface hidratarea ochilor și te ajută să te simți mai bine. Ia-ți un umidificator pentru birou, dar folosește unul și acasă, atât în living, cât și în dormitor. Astfel, în timp ce te odihnești, aerul din jur va favoriza confortul ochilor. Potrivit specialiștilor, în somn nu închizi pleoapele perfect, iar aerul pătrunde printre gene. De aceea un aer uscat te poate afecta negativ chiar și atunci când nu ești treaz. Cu ajutorul umidificatorului vei avea o privire mai luminoasă a doua zi. De asemenea, dacă petreci multe ore în fața calculatorului la serviciu, un umidificator instalat în birou are un rol important pentru sănătatea oculară. Expunerea la ecranul calculatorului și clipitul mai rar favorizează usturimea asociată cu ochii uscați. Umidificatorul va reduce iritațiile și previne inflamarea pleoapelor.
Dacă ai încercat aceste remedii, dar disconfortul resimțit este în continuare un obstacol în timpul activităților zilnice, este momentul să mergi la un specialist pentru a obține un tratament adecvat și a preveni agravarea stării ochilor tăi.