Vrei să te scoli mai devreme? 5 soluții
Sănătate · Medicina preventiva / 18.12.2018

Deși nu este cel mai comod lucru, cu siguranță îți place să știi că ai rezolvat multe lucruri până la ora prânzului. Descoperă cum te poți scula mai devreme, chiar dacă îți place să dormi până târziu.

În ciuda faptului că este mult mai plăcut să dormi până aproape de ora prânzului, ritmul zilnic și lucrurile pe care trebuie să le rezolvi nu sunt potrivite cu un astfel de program de somn. Mulți dintre noi visăm să avem joburi pentru care să ne alegem singuri programul, dar cel mai probabil este că va trebui să te adaptezi programului fix de la serviciu sau orelor la care încep cursurile fie pentru că mergi la facultate, fie pentru că ai copii și trebuie să-i însoțești dimineața.
În aceste condiții este în avantajul tău să te scoli mai devreme pentru a avea succes la serviciu plus timpul necesar pentru familie. În cadrul studiilor de specialitate s-a stabilit că tendința de a fi o persoană matinală este determinată numai în proporție de 50% de factorii genetici, deci poți face această schimbare dacă ai suficientă voință. 

 
Iată ce soluții poți folosi pentru a deveni o persoană matinală:

 
1. Fii convins de beneficiile acestei schimbări

Cel mai important lucru este să crezi că faci o schimbare benefică pentru tine. În acest mod, chiar dacă ai vrea să mai rămâi în pat, vei avea impulsul necesar pentru a-ți începe ziua cu multă energie, puțin mai devreme decât de obicei. Optimismul, relaxarea și o imagine pozitivă de sine sunt cel mai adesea asociate cu sculatul devreme și multă energie dimineața.

 
2. Dormi suficient

Cel mai frecvent motiv pentru care se doarme până târziu este oboseala. Dacă ești epuizat va fi mult mai greu să te scoli devreme. Potrivit specialiștilor, 56% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani declară că nu dorm atât cât trebuie în timpul zilelor de lucru. Pentru a contracara acest fenomen este important să te asiguri că dormitorul este o cameră liniștită, fără televizor sau alte dispozitive electronice. Folosește draperii groase pentru a crea atmosfera necesară somnului și renunță la telefonul mobil cu o oră înainte de culcare. Dacă vrei să te scoli la ora 6:30 dimineața este recomandat să nu te culci mai târziu de ora 11 noaptea.

 
3. Nu mai folosi telefonul pentru a te scula

Problema care apare în momentul în care utilizezi alarma telefonului pentru a te scula este că l-ai putea ține pe noptieră și vei fi deranjat de sunetele sau vibrațiile notificărilor, care favorizează un somn agitat. În plus, este foarte ușor să amâni alarma. Chiar dacă pui telefonul mai departe de pat, în cadrul studiilor realizate s-a constatat că majoritatea persoanelor nu au nevoie decât de 2-3 secunde pentru a se scula din pat, a amâna alarma și a se culca la loc. Când alarma va suna din nou vei fi adormit și va fi și mai neplăcut să te scoli. Este posibil să intri într-o stare tipică de apatie pe care nu o poți elimina decât după câteva ore după ce te-ai sculat. Cel mai bine este să folosești varianta clasică și să-ți iei un ceas deșteptător.

 
4. Avansează treptat

Atunci când vrei să reușești să te scoli mai devreme este esențial să ai o abordare realistă. În niciun caz nu trebuie să-ți închipui că vei putea să te scoli la 6:30 în loc de 8:30 de pe o zi pe alta. Nu te forța să faci o asemenea schimbare bruscă pentru că te vei simți epuizat și îți vor apărea cearcăne, iar după câteva săptămâni este posibil să revii la vechea oră de sculare. Este mai util să avansezi cu intervale de 15-20 de minute la nivel de săptămână. Vei ajunge la ora dorită într-un interval mai lung, dar nu va fi deloc greu să menții ritmul deoarece vei fi  deja obișnuit.

 
5. Ieși afară cât mai repede posibil

Dacă vrei să te scoli mai devreme nu contează doar ora la care fixezi alarma. Este nevoie de o redirecționare a organismului și de o ajustare a ritmului cu care l-ai obișnuit. Pentru a deveni mai matinal este esențial să ai contact cât mai repede cu lumina dimineții. Ieși în curte, bea-ți cafeaua pe terasă sau joacă-te alături de câinele tău câteva minute afară. Dacă ai timp să faci și o scurtă plimbare nu ți se va mai părea deloc un sacrificiu faptul că ai decis să-ți începi ziua mai devreme decât de obicei. Cercetătorii de la Universitatea Vermont din Burlington au observat că exercițiile aerobice de intensitate medie creează o stare de bună dispoziție și optimism, care durează până la 12 ore. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro