Osteovit, medicamentul pentru o viata activa
Sănătate · Medicina preventiva / 20.02.2004

Osteovit este un produs special conceput pentru prevenirea si corectarea tulburarilor metabolice care conduc la aparitia osteoporozei (pierdere progresiva de masa osoasa, cu afectarea structurii osului si cresterea riscului de fracturi). Pe langa aceasta, este un supliment de Calciu si vitamine, care se recomanda copiilor pentru a avea un sistem osos sanatos (inclusiv dantura).

Atat calciul - principalul mineral ce intra in compozitia oaselor - cat si vitaminele din compozitia produsului, contribuie in mod esential la formarea si mentinerea structurii normale a scheletului. Aportul de vitamine si calciu din acest medicament realizeaza un supliment ce combate carentele dietetice, cele datorate varstei si/sau menopauzei, precum si carentele ce apar ca urmare a consumului crescut din perioada de crestere la copil.


Calciul este principalul mineral ce intra in compozitia oaselor. Absorbtia si fixarea calciului in oase se afla sub controlul vitaminei D. Deficitul de calciu in organism produce, pe langa alte tulburari (spasmofilie, tetanie, tulburari de coagulare, etc.) si demineralizarea oaselor.

Vitamina C (acidul ascorbic) contribuie determinant la sinteza colagenului, in toate tesuturile organismului inclusiv, in tesutul osos; intervine de asemenea si in metabolismul calciului prin stimularea transformarii vitaminei D3 in formele sale active metabolic.


Vitamina B6 intervine in reactiile metabolice de sinteza a colagenului, dar si in inactivarea unor factori ce contribuie la degradarea structurii osoase (homocisteina).

Vitamina K1 (fitomenadiona) este necesara pentru sinteza componentei organice (neminerale) a osului, influentand capacitatea acesteia de a fixa calciul.

Daca va hotarati sa vi-l administrati, un comprimat efervescent se dizolva intr-un pahar cu apa (200 ml) si se consuma imediat dupa dizolvare. Se recomanda administrarea a 1-3 comprimate efervescente zilnic, pentru femeile aflate in perioada de pre- si postmenopauza, batrani, convalescenti, imobilizati la pat.


Osteovit permite pastrarea mobilitatii, posibilitatea unei vieti active, incredere in propriile forte, tonus general si stabilitate fizica mult crescute, invingerea sentimentului de teama fata de: un nou handicap, fracturi invalidante, dependenta, tratamente costisitoare indelungate. Pentru profilaxia osteoporozei se indica 1-3 comprimate /zi. Doza maxima la adulti este de 5 comprimate/zi.

Administrat zilnic, acesta asigura oprirea pierderilor progresive de masa osoasa, o mineralizare crescuta, rezistenta crescuta, compatibilitate in asocierea cu tratamentul de fond al osteoporozei.


De stiut
E bine de stiut ca una din doua femei si unul din cinci barbati vor prezenta in cursul vietii cel putin o fractura legata de osteoporoza. In lipsa unei depistari precoce, boala evolueaza timp indelungat silentios, fara semne clinice, debutand prin aparitia complicatiilor: fracturi (cele mai frecvente: incheietura mainii, vertebre/tasari, sold) asociate cu dureri cronice, deformitati si impotenta functionala (anchilozari). Aceasta duce la reducerea semnificativa a calitatii vietii pacientilor.

Osteoporoza a fost mult timp considerata ca o stare normala a varstnicilor neacordandu-i-se atentie. Dezvoltarea cunostintelor medicale arata ca osteoporoza nu este specifica numai generatiei a treia, ea apare si la varste mai tinere.

Osteoporoza poate fi tratata si mai ales prevenita cu succes. Cu cat boala este depistata intr-o faza incipienta, cu atat eficienta interventiei va fi mai mare. E bine ca boala sa fie tratata inaintea primelor fracturi osteoprotice, deoarece o prima fractura va initia aparitia altora.

Factorii de risc specifici acestei boli pot fi:
Genetici: constitutie fragila, sex feminin, antecedente familiale (fracturi de sold ale mamei).
Hormonali: menopauza precoce, hipogonadism la ambele sexe.
Medicatii: corticoterapie prelungita.
Boli: tirotoxicoza, hiperparatiroidismul primar.
Diverse: varsta avansata, fracturi de fragilitate anterioare.
Factori de risc influentabili: fumat, exces de cafea si alcool, sedentarism, aport redus de calciu, lipsa de vitamina D, masa corporala redusa (cure de slabire).

Exercitiul fizic este un adjuvant esential al dietei si terapiei antiosteoporotice. In urma unei activitati fizice specifice de o durata de 20-30 de minute, de 3 ori pe saptamana ne putem bucura de mentinerea si chiar cresterea - intre anumite limite - a densitatii masei osoase (desi densitatea masei osoase la varsta a treia depinde de masa osoasa acumulata in tinerete prin activitate fizica); prevenirea dezvoltarii atitudinii specifice osteoporotice (spate rotund), reducerea durerii, mentinerea mobilitatii si astfel, desfasurarea mai usoara a activitatilor uzuale; imbunatatirea coordonarii si echilibrului, scazand riscul de a cadea si de a suferi fracturi.

Daca vreti sa aflati care este cea mai apropiata farmacie de unde puteti cumpara Osteovit, apelati la motorul de cautare Sensiblu, aflat in paginile Eva.ro.

Publireportaj
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro