De ce este atât de periculoasă hepatita?

În condiţii normale, ficatul, un organ esenţial fără de care organismul uman nu ar putea funcţiona, are capacitatea de a se regenera. Anumite tipuri de hepatite, precum cea cauzată de virusul A, nu provoacă cicatrice la nivelul ficatului care, în timp, să ducă la instalarea complicaţiilor.

Cu toate acestea, formele mai grave şi mai agresive de hepatită, cum este cea favorizată de virusul C, duc în timp la formarea ţesuturilor cicatrizate la nivelul ficatului care sunt ireversibile. Când numărul acestor cicatrice devine excesiv, se instalează ciroza hepatică sau cancerul de ficat, ambele fiind boli grave care pun în pericol viaţa celui afectat şi care pot necesita transplantul hepatic.


Îngrijorător este şi faptul că, nu de puţine ori, infecţia cu un virus hepatic poate trece neremarcată, fiind asimptomatică sau prezentând simptome similare răcelilor (dureri musculare, febră, vărsături, greaţă, lipsa apetitului, diaree, scădere în greutate etc.). Adesea, hepatita este identificată în faze avansate şi se manifestă prin icter (îngalbenirea ochilor) şi alte simptome evidente.

Aşadar, identificarea timpurie a oricărei forme de hepatită este, în majoritatea cazurilor, foarte importantă. Analizele de sânge efectuate la intervale regulate sunt esenţiale, orice creştere notabilă a nivelului transaminazelor (enzime hepatice), devierea bilirubinei conjugate şi a fosfatazelor alcaline indicând instalarea bolii.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro