De sarbatori, fii blanda cu sistemul tau digestiv!
In aceasta perioada a anului, ne bucuram din plin de tot felul de bunatati. Dar sistemul nostru digestiv nu se bucura la fel de mult... Consumand o gama foarte variata de alimente grase, prajeli, dulciuri si lista poate continua...
In aceasta perioada a anului, ne bucuram din plin de tot felul de bunatati. Dar sistemul nostru digestiv nu se bucura la fel de mult... Consumand o gama foarte variata de alimente grase, prajeli, dulciuri si lista poate continua, supunem stomacul si intregul sistem digestiv unei adevarate torturi. Afla cum se manifesta diferitele probleme gastrice si cum le poti trata in mod natural.
Arsurile gastrice, denumirea sub care este cunoscut refluxul gastro-esofagian, ne pot crea mari neplaceri, iar perioada sarbatorilor de iarna este favorabila aparitiei lor. Consumul de grasimi, fructe, sosuri, mancaruri picante, prajeli, vinuri si sucuri acidulate contribuie la aparitia arsurilor resimtite in spatele sternului ("arsuri in piept"). Si pentru ca toate aceste alimente si bauturi sunt nelipsite de pe masa de Craciun sau de Revelion, din pacate, nelipsite sunt si arsurile gastrice.
Nu numai tipul alimentelor contribuie la aparitia arsurilor gastrice, ci si cantitatea acestora. Pentru ca la mesele festive aveam obiceiul de a consuma mai multe alimente decat in mod normal si suntem tentati sa gustam din toate bunatatile aflate pe masa, volumul de alimente acumulate in stomac poate crea o presiune ce "impinge" sucurile gastrice spre esofag. De asemenea, si cantitatea de sucuri gastrice secretata este mai mare.
Cu totii ne confruntam, din cand in cand, cu neplacutele arsuri, mai ales daca am consumat si alimente ce le declanseaza. Ceea ce ar trebui sa te alarmeze este frecventa si intensitatea lor. Daca refluxul gastro-esofagian persista pentru o perioada mai lunga de timp (peste doua zile), este momentul sa apelezi la medic. Cauzele pot fi altele decat simpla alegere neinspirata a alimentelor si, de aceea, este necesar sa consulti un specialist.
Argila este un remediu cunoscut impotriva disconfortului gastric, folosit nu numai de oameni, dar chiar si de animale. Papagalii si maimutele au obiceiul de a consuma argila pentru a combate toxinele existente in anumite fructe sau frunze.
Iata ce ne sfatuieste Dr. Cristina Bogdan, medic medicina generala, specialist homeopatie: "Se adauga o lingura cu argila intr-un pahar cu apa si se amesteca pana la formarea unei suspensii. Amestecul se bea imediat, iar dupa o jumatatea de ora se poate lua masa. Se recomanda numai celor care se confrunta cu aciditate crescuta si nu este recomandat persoanelor care sufera de constipatie. Este foarte important sa nu facem excese pentru ca argila se depune pe peretii stomacului si poate impiedica absorbtia elementelor nutritive.".
Arsurile gastrice
Arsurile gastrice, denumirea sub care este cunoscut refluxul gastro-esofagian, ne pot crea mari neplaceri, iar perioada sarbatorilor de iarna este favorabila aparitiei lor. Consumul de grasimi, fructe, sosuri, mancaruri picante, prajeli, vinuri si sucuri acidulate contribuie la aparitia arsurilor resimtite in spatele sternului ("arsuri in piept"). Si pentru ca toate aceste alimente si bauturi sunt nelipsite de pe masa de Craciun sau de Revelion, din pacate, nelipsite sunt si arsurile gastrice.
Nu numai tipul alimentelor contribuie la aparitia arsurilor gastrice, ci si cantitatea acestora. Pentru ca la mesele festive aveam obiceiul de a consuma mai multe alimente decat in mod normal si suntem tentati sa gustam din toate bunatatile aflate pe masa, volumul de alimente acumulate in stomac poate crea o presiune ce "impinge" sucurile gastrice spre esofag. De asemenea, si cantitatea de sucuri gastrice secretata este mai mare.
Cu totii ne confruntam, din cand in cand, cu neplacutele arsuri, mai ales daca am consumat si alimente ce le declanseaza. Ceea ce ar trebui sa te alarmeze este frecventa si intensitatea lor. Daca refluxul gastro-esofagian persista pentru o perioada mai lunga de timp (peste doua zile), este momentul sa apelezi la medic. Cauzele pot fi altele decat simpla alegere neinspirata a alimentelor si, de aceea, este necesar sa consulti un specialist.
Argila este un remediu cunoscut impotriva disconfortului gastric, folosit nu numai de oameni, dar chiar si de animale. Papagalii si maimutele au obiceiul de a consuma argila pentru a combate toxinele existente in anumite fructe sau frunze.
Iata ce ne sfatuieste Dr. Cristina Bogdan, medic medicina generala, specialist homeopatie: "Se adauga o lingura cu argila intr-un pahar cu apa si se amesteca pana la formarea unei suspensii. Amestecul se bea imediat, iar dupa o jumatatea de ora se poate lua masa. Se recomanda numai celor care se confrunta cu aciditate crescuta si nu este recomandat persoanelor care sufera de constipatie. Este foarte important sa nu facem excese pentru ca argila se depune pe peretii stomacului si poate impiedica absorbtia elementelor nutritive.".