Consumul de ciuperci poate încetini declinul mental. Studiu
Sănătate · Medicina preventiva / 01.04.2019

Consumul ridicat de ciuperci ar putea contribui la încetinirea declinului mental, conform unui nou studiu realizat cu ajutorul a mai mult de 600 de persoane din Singapore, cu vârsta de 60 de ani și peste. Iată cum poate încetini consumul de ciuperci declinul mental!

Cum poate încetini consumul de ciuperci declinul mental?


Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore au descoperit că participanții care au consumat mai mult de două porții de ciuperci pe săptămână, echivalentul a 300 de grame, au fost cu 57% mai puțin expuși la insuficiențele cognitive ușoare față de cei care au mâncat mai puțin de o porție pe săptămână. Studiul a fost efectuat între 2011 și 2017. 

Această corelație ar putea posibilă faptului că ciupercile conțin niveluri ridicate de ergothioneină. Compusul acționează ca un antioxidant și antiinflamator, putând proteja celulele creierului de daune. Într-un studiu separat din 2016, cercetătorii au descoperit că o deficiență a acestui compus ar putea fi un factor de risc pentru bolile neurodegenerative precum Alzheimer. Oamenii nu pot sintetiza acest compus, dar poate fi obținut din alimente. Cercetătorii au analizat mai multe alimente și au constatat că inclusiv fasolea și ficatul conțin un nivel scăzut din acest compus. Ciupercile, care sunt capabile să sintetizeze ergothioneina, au un nivel foarte ridicat din acest compus.

Persoanele diagnosticate cu demență sau alte afecțiuni psihice grave au fost excluse din studiu. Participanții au fost rugați să își noteze dietele regulate, inclusiv consumul a șase tipuri de ciuperci frecvent consumate în Singapore. Cercetătorii au controlat, de asemenea, aportul de alte alimente cunoscute pentru corelația cu funcția cognitivă, cum ar fi legumele, fructele și nucile. Participanții au dat apoi teste destinate măsurării abilităților cognitive, precum memoria și rapiditatea procesării informațiilor. Rezultatele au fost controlate pentru nivelurile de educație și vârstă. Persoanele care au avut mai puțin de 1,5 abateri standard sub scorul mediu al participanților cu vârste și educație similare au avut o insuficiență cognitivă ușoară. Aproximativ 90 din cei 663 de participanți au intrat în această categorie. Insuficiența cognitivă ușoară este etapa intermediară până la declinul cognitiv normal, asociat cu înaintarea în vârstă și demența, care este mai gravă și nu are niciun tratament. 

Având în vedere că numărul de persoane în vârstă este în creștere, ne putem aștepta să vedem în viitor un potențial tsunami de demență. Vestea bună este că declinul cognitiv poate fi gestionat. Persoanele cu insuficiență cognitivă ușoară pot în continuare să îndeplinească cele mai multe funcții normale, iar rata de declin poate fi încetinită prin intervenții alimentare și un mod de viață mai sănătos. Testele au arătat că acest grup a avut un nivel scăzut de ergothioneină în fluxul sanguin, care a fost corelat și cu un aport scăzut de ciuperci. Cercetătorii intenționează să efectueze un studiu clinic privind beneficiile potențiale ale acestui compus în întârzierea declinului cognitiv.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro