Alb sau negru, piperul poate fi un medicament pretios
Am intalnit multa lume care, invocand prudenta si menajarea stomacului, ficatului ori a intestinelor, evita cu obstinatie prezenta piperului in meniurile lor. O mare greseala!
Daca ar fi sa continuam "prepararea" salatei de primavara - inceputa tot in paginile acestei reviste - fara indoiala ca ar trebui sa-i consolidam intelesul de "salata de sanatate", cand ii vom adauga si piperul.
Traditia chineza incadreaza piperul alb si negru in categoria alimentelor picante, cu energie fierbinte si cu influente benefice asupra stomacului si intestinului gros, producand o senzatie de incalzire in cavitatea abdominala. Medicii antici chinezi au constatat ca piperul poate inlatura unele dureri abdominale - provocate, de pilda, de raceli - tulburari gastrice, voma cu lichid incolor (hiperaciditate gastrica), diaree si chiar unele intoxicatii alimentare.
Sa parcurgem impreuna cateva retete simple si foarte eficiente cu piper:
Se pun la fiert, in 750ml apa, 30g de ghimber proaspat - taiat in feliute - si 1g piper negru; se fierbe pana ce apa scade la 250ml. Se bea aceasta cantitate de trei ori intr-o zi, atunci cand apare un disconfort gastric insotit de voma.
Adesea, barbatii sufera de o eczema a scrotului, greu de tratat; in aceste cazuri se dovedeste foarte eficienta zeama obtinuta din fierberea - in 2,1 litri de apa - a pulberii obtinute din 10 boabe de piper negru. Se fac spalaturi de doua ori pe zi.
O diaree provocata de o indigestie poate fi tratata cu succes, administrand un amestec de 9g pulbere de glucoza cu 1g pulbere de piper alb, de trei ori pe zi, timp 1-3 zile.
Este dovedit ca un singur bob de piper negru, tinut in gura timp de 10-15 minute, poate regla tensiunea arteriala, redand echilibrul intre valoarea presiunii diastolice si cea a presiunii sistolice.
Iata si o reteta mai interesanta: se face o gaura mica in coaja unui ou proaspat si se toarna in interior 7 boabe de piper alb; se acopera gaura cu faina de grau si se inveleste oul intr-o hartie umezita, dupa care se fierbe in abur, pana se intareste. Se curata coaja si se mananca oul, cu tot cu piperul. Cu doua astfel de oua pe zi, se poate rezolva o nefrita in 10 zile.
Prin traditie, chinezii stiu ca atunci cand au senzatii de frig este bine sa manance piper alb si/sau negru, dar si atunci cand vor sa elimine mirosul prea puternic de carne sau de peste. Totusi, consumul de piper in exces poate fi periculos, mai ales la persoanele cu afectiuni oftalmologice sau cu iritatii faringo-laringiene.