7 hormoni care favorizează apariția obezității
Una dintre cele mai mari nedreptăți în viață este că unii oameni pot mânca foarte mult fără să se îngrașe vreodată, în timp ce alții ar trebui să mănânce puțin pentru că le este foarte greu să slăbească. Motivul? Hormonii.
Trebuie să înțelegi modul în care acționează diferiți hormoni care încurajează apariția obezității și care te împiedică să scapi de kilogramele nedorite. Iată care sunt hormonii ce stimulează apariția obezității!
Ce hormoni influențează apariția obezității?
1. Hormonii tiroidieni
Acești hormoni sunt responsabili pentru descompunerea grăsimilor. Atunci când sunt la un nivel mic, cantitatea de grăsime crește, iar persoana respectivă se îngrașă rapidă.
Cum poți trata problema? Nu consuma legume crude. Mănâncă preparate bine gătite, sare iodată, surse de zinc (semințe de dovleac) și ia suplimente de vitamina D.
2. Insulina
Insulina joacă un rol important în metabolismului grăsimilor, inhibând activitatea enzimelor care descompun grăsimile. De asemenea, procesează zahărul în exces în țesutul gras, așa că un consum ridicat de dulciuri duce la kilograme în plus.
Cum poți trata problema? Adaugă legume sezoniere în dieta ta. Consumă fructe, nuci, ulei de măsline și semințe de in. Bea cantitatea recomandată de apă în fiecare zi. Evită consumul alimentelor dulci.
3. Leptina
Reglează apetitul și este responsabilă pentru metabolismul energetic. Un nivel scăzut de leptină duce la o creștere puternică a apetitului, cauzând obezitate. Un exces de leptină crește probabilitatea de tromboză.
Cum poți trata dezechilibrul? Este nevoie să te odihnești, deoarece lipsa somnului poate duce la scăderea nivelului de leptină. Mănâncă la fiecare 3-4 ore, evită alimentele dulci procesate, consumă fructe, legume verzi și gustări sănătoase. Bea suficientă apă.
4. Grelina
Dacă mănânci des gustări, nivelul grelinei va scădea, în timp ce anxietatea și stresul vor crește. Nivelul ridicat al acestui hormon reduce aceste stări depresive.
Cum poți trata dezechilibrul? Consumă fructe proaspete, legume, surse de proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Bea un pahar și jumătate de apă cu 20 de minute înainte de mese. Fă mișcare!
5. Estrogenul
Un nivel scăzut de estrogen duce la creșterea cantității de celule grase din zona abdominală. Cu alte cuvinte, poți fi slab, dar cu o burtă vizibilă.
Cum poți trata problema? Evită consumul de alcool, fă sport în mod regulat și adaugă în dieta ta cereale integrale, legume și fructe proaspete.
6. Progesteronul
Nivelul scăzut al acestui hormon determină corpul să rețină mai multe fluide, ceea ce duce la creșterea în greutate.
Cum poți trata dezechilibrul? Mănâncă bine, fă mișcare în mod regulat, evită stresul și fă exerciții de respirație.
7. Testosteronul
Un nivel crescut al acestui hormon duce la pierderea ciclului menstrual sau la dezvoltarea ovarelor polichistice. Rezultatul poate fi reprezentat de o creștere în greutate, păr facial, acnee și infertilitate. În timpul menopauzei, un nivel redus al acestui hormon duce la o scădere a ratei metabolice, care afectează și creșterea în greutate.
Cum poți trata dezechilibrul? Include alimente bogate în fibre în dieta ta, consumă prune, semințe de dovleac, semințe de in și cereale integrale. Fă mișcare în mod regulat și asigură-te că ai suficientă vitamina C în organism.
Dacă observi oricare dintre aceste probleme, consultă un specialist. Împreună cu recomandările acestuia, vei vedea că sfaturile de mai sus vor fi mai eficiente în ceea ce privește starea ta de sănătate.