6 lucruri care pot duce la apariția cheagurilor de sânge
Sănătate · Medicina preventiva / 20.09.2018

Apariția cheagurilor de sânge îți poate pune sănătatea și chiar viața în pericol. Află cum poți reduce riscurile.

Circulația normală a sângelui este foarte importantă pentru a preveni afecțiunile majore. Cu siguranță ai auzit de tromboza venoasă profundă, însă aceasta este doar unul dintre tipurile de cheaguri de sânge care îți pot periclita sănătatea. Tromboza apare atunci când se formează un cheag de sânge într-una din venele de la picioare. În unele cazuri cheagurile de sânge se pot dizolva fără să-ți afecteze organismul, dar dacă se sparg  pot ajunge până în plămâni, blocând circulația sângelui. În acest caz se instalează embolismul pulmonar care poate afecta organele și pune viața în pericol. Cheagurile de sânge nu cauzează simptome vizibile de obicei, însă dacă ai manifestări specifice cel mai probabil picioarele vor fi afectate. Pot apărea umflăturile, crampele, durerile sau decolorarea pielii. Dacă un cheag de sânge ajunge la plămâni poate cauza dificultăți de respirație, amețeală, leșin, puls rapid, tuse cu sânge sau dureri în piept. 
Din acest motiv trebuie să faci tot posibilul pentru a preveni apariția cheagurilor de sânge. Sunt considerate o urgență medicală și pot avea un impact major asupra întregului organism. Cheagurile de sânge nu apar foarte des, dar există factori care pot crește riscul apariției acestora. Dacă iei măsurile necesare poți preveni accentuarea riscurilor, protejându-ți sănătatea. Nu toate riscurile pot fi controlate, dar identificarea lor și realizarea unui plan de acțiune în caz de urgență te vor ajuta să te simți mereu bine.

 
Iată care sunt factorii care pot favoriza apariția cheagurilor de sânge:

 
1. Sarcina și perioada imediat după naștere

Nivelul de estrogen crește în timpul sarcinii, iar riscul formării de cheaguri de sânge va fi mai ridicat. Deși cheagurile de sânge pot apărea oricând de-a lungul celor 9 luni de sarcină, cel de-al treilea trimestru este perioada cea mai riscantă. Și nu ești complet în siguranță după ce ai născut. Potrivit studiilor realizate, în primele 6 săptămâni de după naștere există aproximativ 22 de cazuri de cheaguri de sânge la 100.000 de femei. După 12 săptămâni de la naștere cazurile diagnosticate scad la numai 3. După acest interval, riscul revine la cel de dinaintea sarcinii. Foarte mult femei au o sarcină liniștită și nu au probleme legate de cheagurile de sânge, dar trebuie neapărat să discuți cu medicul tău pentru a identifica factorii de risc suplimentari, în afară de sarcină.

 
2. Pilulele contraceptive combinate

Aceste pastile conțin o combinație de estrogen și progesteron pentru a preveni o sarcină nedorită. Cu toate acestea, în anumite cazuri, doza suplimentară de estrogen crește riscul de formare a cheagurilor de sânge și favorizează apariția trombozei venoase profunde. Dacă ai un istoric familial legat de această afecțiune trebuie să te gândești bine înainte de a lua aceste pastile. În lipsa factorilor genetici de risc, pilulele contraceptive combinate creează un risc de cheaguri de sânge între 0,06% și 0,18%, comparativ cu 0,004%, riscul unei persoane care nu ia acest tip de pastile. Riscul va fi mai ridicat dacă optezi pentru plasturele contraceptiv. Dacă te îngrijorează conținutul de estrogen al pilulelor contraceptive discută cu medicul tău despre toate variantele disponibile pentru a putea face alegerea potrivită pentru tine. 

 
3. Statul jos prelungit, în mașină, autocar sau avion

Atunci când faci o călătorie lungă trebuie să stai jos mai multe ore, ceea ce crește riscul de apariție a cheagurilor de sânge. Specialiștii îți recomandă să te ridici și să faci câțiva pași pe culoarul avionului, în tren sau în autocar, la fiecare 2-3 ore. De asemenea, poți să întinzi picioarele sau să flexezi gleznele pentru a stimula circulația normală a sângelui. Dacă ești predispus la tromboză venoasă cel mai bine este să discuți cu medicul tău înainte de a pleca într-o călătorie lungă. Îți poate prescrie medicamente anticoagulante sau ciorapi compresivi pentru a evita formarea cheagurilor de sânge.

 
4. Obezitatea

Kilogramele în plus acumulate cresc presiunea asupra venelor. Cu toate acestea nu este vorba despre o legătură de tip cauză-efect, ci doar despre un risc mai ridicat. Încearcă să ai un meniu sănătos, cu multe fructe și legume, astfel încât să ajungi la greutatea ideală și să diminueazi riscurile asociate cu obezitatea.

 
5. Fumatul

Fumatul afectează circulația sângelui deoarece face ca vasele de sânge să devină mai puțin elastice, favorizând apariția cheagurilor de sânge. Deși nu este ușor să renunți la țigări, este important să le reduci treptat până la eliminare pentru a-ți proteja sănătatea.

 
6. Vârsta

Pe măsură ce înaintezi în vârstă riscul de tromboză venoasă crește. După 60 de ani pot apărea alte afecțiuni care favorizează tromboza, cum ar fi cancerul. Cu toate acestea, vârsta este numai unul dintre factori și nu este decisiv, chiar dacă circulația sângelui va fi mai lentă pe măsură ce trec anii. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro