4 boli care afectează în special femeile
Sănătate · Medicina preventiva / 15.10.2018

Chiar dacă ambele sexe sunt expuse riscului de îmbolnăvire și un stil de viață sănătos este esențial pentru un organism puternic, femeile sunt vulnerabile în mod special la anumite boli. Află care sunt principalele boli care afectează în special femeile.

Există o gamă de afecțiuni care au un impact negativ mai ales asupra femeilor. În aceste condiții este foarte important să știi cum să te protejezi și ce stil de viață ar trebui să ai pentru a diminua riscurile. Chiar dacă există unele boli care afectează în special femeile, nu înseamnă că nu se pot manifesta și în cazul bărbaților. Este vorba despre un risc mult mai ridicat datorat constituției organismului sau nivelurilor hormonale. Astfel, trebuie neapărat să știi la ce riscuri ești expusă și să ai o strategie utilă pentru a minimiza șansele de îmbolnăvire și efectele secundare.

 
Iată care sunt principalele boli care afectează în special femeile:

 
1. Osteoartrita

Este o afecțiune cauzată de fricțiunea și uzarea articulațiilor. Femeile au un risc de trei ori mai ridicat de a suferi de osteoartrită, față de bărbați. „Felul în care este structurat sistemul osos al femeii joacă un rol crucial în riscul mult mai mare. Femeile au articulații mai flexibile și tendoane mai elastice. Acest lucru poate fi foarte util în timpul sarcinii și în momentul nașterii, dar în același timp, creează un risc suplimentar de luxații și accidentări. De asemenea, femeile au tendința de a avea șolduri mai late, ceea ce are un impact negativ și crește presiunea exercitată asupra genunchilor datorită lipsei alinierii între oase”
, explică dr. Gina Tran.
După vârsta de 50 de ani riscul de osteoartrită în rândul femeilor crește și mai mult. „Scăderea drastică a nivelului de estrogen este un factor care favorizează declanșarea acestei afecțiuni deoarece estrogenul protejează cartilajul și încheieturile împotriva inflamațiilor”, potrivit dr. Tran. Pentru a diminua riscul de osteoartrită este recomandat să faci o plimbare de 30 de minute în fiecare zi și să-ți menții greutatea în limite normale, corelată cu înălțimea.

 
2. Boala Alzheimer

Două treimi dintre pacienții diagnosticați cu boala Alzheimer la nivel mondial sunt femei. La început s-a presupus că această disproporție este legată de faptul că boala apare la vârste înaintate, iar femeile trăiesc mai mult decât bărbații în general. Cu toate acestea, cercetările recente au relevat că alți factori ar putea explica diferența dintre numărul de cazuri diagnosticate. Factorii genetici, dar și modificările hormonale, au un rol esențial în declanșarea maladiei.
„În momentul în care femeile trec la menopauză și nivelul de estrogen scade foarte mult, memoria își poate începe declinul”, potrivit dr. Judy Pa, profesor de neurologie. Pentru a reduce riscurile este foarte important să îți menții mintea activă, nu doar corpul. Învață mereu lucruri noi și implică-te în activități interesante. Citește cât mai mult, dormi cel puțin 7 ore în fiecare noapte și consumă un meniu sănătos și variat.

 
3. Depresia

Potrivit specialiștilor, femeile au un risc de două ori mai mare de a suferi de depresie comparativ cu bărbații. „Femeile au o neurochimie mult mai variabilă. Nivelul de hormoni fluctuează în fiecare lună, precum și înainte și după naștere sau menopauză. Toate aceste modificări dese favorizează apariția depresiei. De asemenea, femeile internalizează stresul și emoțiile puternice, ceea ce poate adânci impactul negativ”, explică dr. Deborah Serani, psiholog. Dacă te simți apatică, fără energie, irascibilă sau nervoasă și ai impresia că problemele zilnice te copleșesc este momentul să ceri ajutorul unui specialist. Există variante de tratament medicamentos, precum și terapie pentru a învinge depresia și a fi din nou optimistă.

 
4. Afecțiunile cardiovasculare

Sunt principala cauză de deces atât pentru femei, cât și pentru bărbați, însă femeile au un risc mai ridicat de deces în urma unui atac de cord datorită factorilor suplimentari care le agravează starea.
Specialiștii au dezbătut adesea de ce din ce în ce mai multe femei decedează în primii ani de după un atac de cord, fiind expuse numeroase teorii. Cel mai adesea se consideră că acest lucru se datorează faptului că femeile care au un atac de cord au și alte probleme de sănătate precum diabetul sau hipertensiunea asociate de obicei cu fumatul, iar bărbații de aceeași vârstă nu prezintă mai multe afecțiuni simultane. În plus, femeile au simptome atipice în aceste situații, ceea ce întârzie intervenția medicului și poate agrava situația. 
Pentru a diminua riscul de afecțiuni cardiovasculare este recomandat să faci mișcare cel puțin 5 zile pe săptămână, să ai o dietă sănătoasă și să mergi la consulturi de specialitate pentru a depista din timp hipertensiunea arterială sau diabetul.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro