Tratamentul insomniei
Sănătate · Medicina generala / 24.06.2003

Daca insomnia este tranzitorie sau de scurta durata se instituie in primul rand un program corect de somn: ora de culcare aproximativ in jurul orelor 21.00-22.00, in asa fel incat somnul sa fie de aproximativ 7-8 ore. De asemenea, tot ceea ce contribuie la relaxarea pacientului si crearea unor conditii optime de somn sunt bine venite. Alcoolul se recomanda in cantitati reduse (un pahar de vin) pentru efectul sau anxiolitic si sedativ numai daca nu exista contraindicatii si niciodata in combinatie cu pilule de somn.

Daca aceste metode nu dau rezultate, se va apela la sfatul unui medic pentru a recomanda in functie de pacient doze reduse de medicamente care induc/produc somn, pentru a preveni ciclul vicios al insomniei psihofiziologice. Pentru inceput trebuie incercate, in cazul insomniilor trazitorii si de scurta durata, medicamentele care produc usoara sedare. Pentru insmoniile cronice de lunga durata aceste medicamente sunt rareori utile.
In prezent se considera ca doar schimbarea comportamentului, a stilului de viata sau/si psihoterapia pot vindeca insomniile si ca doar utilizarea singura si prelungita a pilulelor de somn poate avea ca rezultat doar dependenta de acestea. In cele mai multe cazuri aceste pilule devin in timp mai putin eficiente si necesita cresterea dozelor. De asemenea pot provoca fenomenul de rebound, adica reaparitia insomniei (uneori mai accentuata) la intreruperea brusca a medicatiei pentru somn.

In general administrarea de medicamente pentru somn fara consultul unui medic nu trebuie sa se faca mai mult de 3-4 zile pe saptamana si nu in zile consecutive. Daca dupa oprirea lor si cu un program corect de somn, insomnia persista sau reapare, se poate repeta administrarea de medicamente, dupa aceleasi reguli, inca 3-4 saptamani. Alcoolul creste intensitatea si frecventa efectelor secundare si trebuie evitat.
Daca insomnia se insoteste de probleme psihiatrice (ex.: anxietate sau depresie), tratamentul se va adresa acestor afectiuni care sunt frecvent cauza insomniilor.


Medicatia fara prescriptie medicala
Aceste medicamente au ca efect secundar in primul rand, senzatia de cap greu (mahmureala), a doua zi dupa administrare. Ele au risc scazut de dependenta si nu prezinta riscul supradozarii. Alte efecte secundare sunt ametelile, tulburarile de vedere, uscaciunea gurii. Nu trebuie utilizate de persoane care sufera de aritmii cardiace, glaucom, prostata sau probleme urinare. Cele mai utilizate sunt difenhidramina, doxilamina, pirilamina.
Daca insomnia este cauzata de dureri usoare/medii antialgicele obisnuite (paracetamol, aspirina, indometacinul, algocalminul) pot fi extrem de utile fara a provoca somnolenta in timpul zilei.


Medicatia cu prescriptie medicala
Medicamentele utilizate in tratamentul insomniile se numesc hipnotice. Acestea prezinta efecte secundare si riscul de dependenta. Ele trebuie luate in doze cat mai mici posibile.

Benzodiazepinele sunt cele mai prescrise hipnotice. Principalele efecte secundare sunt: somnolenta de peste zi, riscul de dependenta daca sunt utilizate incorect, accentuarea depresiei daca aceasta este prezenta. De asemenea, se contraindica la gravide (pot afecta fatul), la cei care conduc autotomobile sau desfasoara o activitate ce necesita concetrare (operatori industriali, controlori de trafic). Combinate cu alcoolul efectele secundare cresc in intensitate si frecventa. Fenomenele de rebound pot fi severe la intreruperea brusca cu reaparitia insomniilor. Se recomanda benzodiazepinele cu actiune scurta (alprazolam) care au efecte secundare mai putin intense.

Hipnoticele nonbenzodiazepinice. Prezinta un risc de dependenta mai mic decit benzodiazepinele cu actiune lunga si sunt mai bine tolerate. Nu trebuie administrate mai mult de 7-10 zile. Sunt utile la batrani si in situatiile in care benzodiazepinele sunt contraindicate: la pacientii cu depresie, afectiuni respiratorii, etc. Pot prezenta fenomenul de rebound.

Antidepresivele. Sunt prescrise in cazul cand insomnia insoteste depresia.

Barbituricele. Au fost medicatia standard inainte de introducerea benzodiazepinelor. Supradozarea este periculoasa. In prezent sunt foarte rar prescrise in tratamentul insomniilor.

Antihistaminicele. Pot fi utilizate pentru inducerea somnului in insomniile usoare.

Pentru consultatii de specialitate si analize de laborator, American Medical Center va sta la dispozitie de luni pana vineri intre 8 - 20.
Programari la telefoanele: 210.49.23, 210.27.06, 094.342.903.
Dr. Catalin Gavrila, medic specialist medicina generala: 092.641.845.

Conditii care produc insomnie permanenta
Modificarile hormonale asociate procesului de imbatranire
Insomnia psihofiziologica
Terapiile neconventionale
Totul despre insomnii
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro